Această întâlnire, potrivit ziarului rus „Kommersant”, organizată sub patronajul preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a avut menirea să apropie statele membre din regiunea Mării Negre. În acest scop a fost elaborată o declaraţie cu un mesaj diplomatic profund, care poate fi redus la îndemnul că, chiar şi în timpurile grele, cele 12 state membre ale organizaţiei se pot înţelege. La Istanbul a fost aşteptat, în special, şeful statului ucrainean, Petro Poroşenko, pentru a prelua Preşedinţia OCEMN.

Profitând de acest mesaj „profund diplomatic” al summit-ului, pentru a fi acceptat la Kiev, Dodon ar fi zburat la Istanbul pe la Kiev, dar nu ar fi fost primit de nimeni.

Ca şi la parada de la Moscova, în cadrul summit-ului din Turcia, doar Dodon i-a ţinut umil hangul premierului rus Medvedev. Cu toate acestea, summitul a fost marcat de controversa dintre ministrul ucrainean al Dezvoltării şi Comerţului, Stepan Kubiv, şi premierul rus, Medvedev. Şeful Guvernului rus a făcut apel către cele 12 state-membre să transforme regiunea „într-o zonă a stabilităţii şi prosperării” şi ca fiecare membru să tragă „avantaje reale” pentru economia sa din vecinătatea maritimă. Însă în momentul în care a luat cuvântul ministrul Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina, Stepan Kubiv, a fost evident că depolitizarea agendei nu va fi posibilă.

Citiţi continuarea în Jurnal de Chişinău