„Vedem lipsă de progres în privinţa jafului miliardului, lipsă de progres în recuperarea banilor. Guvernul acoperă interesele băncilor. Problema corupţiei rămâne în vigoare la nivel guvernamental. Investiţiile au scăzut. Reformele trebuie să fie profunde, nu mimate. Dezvoltarea locală şi cea regională au fost compromise. Ţara are nevoie de fapte reale, nu de fapte goale. Ţara are nevoie de schimbare. Astăzi s-a demonstrat contrariul”, a afirmat deputatul PLDM Iurie Ţap.

Întrebat despre amânarea discuţiilor privind acordarea asistenţei financiare Republicii Moldova, premierul a sugerat că pentru guvernarea de la Chişinău nu sunt importante criticile din Parlamentul European. Mai precis, premierul a spus că pentru guvernare este importantă poziţia Băncii Mondiale, a FMI, a Băncii Europene, dar nu „criticile unor grupuri politice” din Parlamentul European.

Totodată, Filip a fost întrebat şi despre schema de contrabandă cu anabolizante prin Poşta Moldovei.

„Vreau să vă informez, Comisia a întâlnit rezistenţă din partea unor instituţii publice, precum Ministerul Finanţelor, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, Serviciul Vamal şi Poşta Moldovei. S-a manifestat prin prezentarea documentelor false şi mai multe refuzuri. În pofida acestor rezistenţe, Comisia a reuşit să documenteze existenţa unei scheme criminale de producere şi transportare a anabolizantelor. La Poştă veneau saci cu un misterios conţinut care trebuiau să fie prelucraţi fără respectarea prevederilor legale. Care este părerea dumneavoastră despre această schemă, cum trebuie combătută, care trebuie să fie reacţiile?”, a întrebat deputatul PLDM Grigore Cobzac, preşedintele Comisiei parlamentare de investigare a implicării Poştei Moldovei în transportarea ilegală de anabolizante.

Imediat după intervenţia lui Grigore Cobzac, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a sărit în apărarea lui Filip şi a acuzat Comisia de anchetă că „a eşuat”.

Nici Filip nu a acordat mare importanţă problemei semnalate de Comisie, chiar dacă a recunoscut că există astfel de scheme de contrabandă.

„Am auzit nu o singură dată despre scheme de trimitere peste hotare a ţigărilor şi anabolizantelor prin intermediul Poştei Moldovei, chiar avem şi retururi de ţigări. Înţeleg sârguinţa dumneavoastră de a scoate în evidenţă Poşta Moldovei, doar că vreau să vă dezamăgesc. Poşta Moldovei este o întreprindere care îşi face treaba şi se gândeşte la veniturile ei. Să nu uitaţi că marfa, înainte de a nimer la Poşta Moldovei, trece pe la vamă. Trebuie să mergeţi mai profund, trebuie să vedeţi de unde au pornit aceste scheme şi de cine sunt legate, având în considerare cui a fost subordonată vama”, a spus Filip.

În replică, deputatul Cobzac a spus: „Domnule Filip, sunt dezamăgit de răspunsul dumneavoastră. Comisia nu a ţinut cont de culoarea politică”.  

De cealaltă parte, deputaţii transfugi au avut doar cuvinte de laudă la adresa Guvernului. „Dumneavoastră şi echipa pe care o conduceţi aţi demonstrat că, timp de un, aţi reuşit să faceţi ceea ce multe Guverne nu au făcut timp de şase ani”, a menţionat Violeta Ivanov.

Reformele cu care s-a lăudat Filip în Parlament au fost apreciate şi de liderul grupului parlamentar Popular European, Valeriu Ghileţchi.

„În sfârşit, premierul a ajuns în faţa Parlamentului. Colegii din majoritatea parlamentară ar trebui să fie cei mai pretenţioşi faţă de activitatea guvernului. În realitate, vedem că ei susţin campaniile de PR ale Guvernului. Astăzi a fost prezentată doar partea bună a medaliei”, a  declarat deputatul PCRM Oleg Reidman.