„De ce aţi luat proiectul PD şi aţi copiat zeci de pagini cuvânt cu cuvânt şi spuneţi că e scris de voi? Aţi spus şi aici este o iniţiativă pe care şi-a asumat-o preşedintele atunci de ce au fost preluate inclusiv greşeli. Din această dorinţă extremă de a se adapta la necesităţile PD adică faptul că poate să nu treacă alegerile sau să aibă o fracţiune foarte mică s-a purces la o modificare rapidă negândită puţin calificată a sistemului electoral.
Asta nu este o tentativă civilizată de schimbare a sistemului electoral, este o încercare de a salva PD-ul de la dispariţie”, a afirmat activistul civic Valeriu Paşa.

„Din momentul în care preşedintele a venit cu acea reacţie şi până la momentul când a fost înregistrat. Au trecut două zile. Dacă dvs. proiect de alternativă dvs o să minţiţi. Este ceva firesc”, a declarat consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi.

„E greu să scrii un proiect în două zile, trebuie un an, un an jumate. Dar rău este faptul că în tot acest timp colegii voştri au mers pe la televiziuni şi au minţit că ei au scris şi că nu s-au inspirat din proiectul PD”, a spus activistul civic Valeriu Paşa.

Cu referire la criticile aduse proiectului de modificare a sistemului electoral cât priveşte sporirea posibilităţilor de corupere a votanţilor şi a celor aleşi, consilierul lui Dodon a declarat că cetăţeanul, dacă este corupt, trebuie să-şi asume riscul de a fi condus de alţi corupţi.

„Dacă vorbim despre coruperea alegătorilor şi coruperea deputaţilor, atunci nu trebuie să căutam vinovatul în sistemul electoral. Vinovat este cetăţeanul. Cel care dă şi cel care ia. Şi dacă cetăţeanul îşi permite să ia bani şi să voteze distorsionat, atunci el trebuie să-şi asume riscul că va fi guvernat de cei corupţi şi să nu se jeluie ulterior”, consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi.

Reprezentanţii societăţii civile consideră că pentru democratizarea ţării este nevoie de a înlătura deficienţele din legislaţia electorală, nu de a schimba sistemul.

„Nu va aduce niciun rezultat până nu vor fi înlăturate deficienţele fundamentale - finanţarea partidelor, de observare a alegerilor”, a menţionat directorul de programe de la Asociaţia „Promo-Lex”, Pavel Postică.

Menţionăm că Parlamentul a aprobat, în primă lectură, proiectul privind schimbarea sistemului electoral. Decizia a fost luată cu voturile deputaţilor din PSRM, PD şi Grupul Leancă. PD insista iniţial pe sistemul uninominal, iar PSRM pe cel mixt. Într-un final, Partidul Democrat a cedat, iar mai multe voci au declarat că miza iniţială a lui Plahotniuc era anume votul mixt.