„Pentru că un an în urmă, când a fost în vizită, au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv revenirea domniei sale în politică şi, eventual, în postură de prim-ministru. Unele promisiuni care au fost date de către Plahotniuc nu au fost îndeplinite. Principala este că se va retrage din politică şi chiar va pleca din Republica Moldova. Conform mai multor surse, au fost asemenea promisiuni. Dar situaţia s-a schimbat, promisiunile nu mai sunt valabile. În Statele Unite ale Americii s-a schimbat guvernarea şi acum urmează a fi negociat carte blanche de la început. Urmează să afle poziţia Casei Albe dacă poate reveni în postura de prim-ministru acum sau mai târziu, până la alegeri sau după. Şi, eventual, şi alte lucruri care se întâmplă în Republica Moldova”, a menţionat jurnalistul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la reforma Executivului, Anatolie Golea consideră că guvernarea va încerca să ocolească căile legale pentru a păstra actualul Guvern.

„Logic ar fi demisia guvernului şi adoptarea modificărilor în legea guvernului, şi numirea unui nou guvern. Nu cred că guvernarea va risca, se va aventura pe această cale, în situaţia creată. Pentru că Igor Dodon până la alegeri nu va putea semna decretul de nominalizare a candidaturii pentru prim-ministru, oricine ar fi acest candidat. De aceea, se va încerca să se ocolească procedurile legale, probabil, pentru a păstra acest guvern, dar a înfăptui reforma”, a spus jurnalistul.

În ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral, Anatolie Golea crede că guvernarea îşi va duce la bun sfârşit intenţiile fără a ţine cont de avizul Comisiei de la Veneţia care, potrivit lui, va fi unul mai mult negativ.
 
„Am văzut că aşa s-a întâmplat şi în prima lectură, au fost promisiuni că nu se va adopta în prima lectură, fără avizul Comisiei de la Veneţia, şi chiar a doua zi după promisiunile ferme s-a votat, într-un mod absolut netransparent, cu încălcarea regulamentului Parlamentului, fără avizele comisiei, ale guvernului ş.a.m.d. Guvernarea, de fapt, face ce vrea şi pot să influenţeze decizia guvernării numai organismele internaţionale. Inclusiv ar trebui să aştepte decizia Parlamentului European privind acordarea celor 100 de milioane de euro, de care are strictă nevoie guvernarea de la Chişinău”, a mai spus Anatolie Golea.