Experţii organizaţiei au analizat atât proiectul propus de PD, cât şi cel al PSRM şi au constatat că documentele seamănă izbitor, iar unele fraze ar fi fost copiate cu tot cu greşeli. 

Experţii Transparency International Moldova notează că cele două proiecte, care au fost propuse pe rând de PD şi PSRM, sunt aproape identice, iar asemănările se văd cu ochiul liber. Astfel, diferenţele sunt minore în ultima variantă a proiectului, care au rezultat din comasarea celor două documente.

„Proiectul înregistrat de PD se regăseşte cuvânt în cuvânt, pagini întregi în proiectul PSRM. Aşa-numita luptă între socialişti şi guvernare este doar mimată şi asistăm la o înţelegere de culise, atimp cât proiectul semnat de PSRM este în proporţie de 90 la sută scris de PD”, a menţionat Valeriu Paşa, expert asociat Transparency International Moldova.

„După ce ambele partide au luptat aşa de crâncen, au ajuns aşa de repede la înţelegere”,a a dăugat directorul Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc.

Printre prevederile pe care vor să le introducă PSRM şi PD este reducerea campaniei electorale până la 30 de zile, dar şi obligativitatea prezentării unui certificat de integritate eliberat de CNA pentru candidaţii la fotoliul de deputat.

„Acest cazier de integritate care pe uşa din spate introduce în procesul electoral CNA, care în opinia mea nu este o instituţie independentă, ci una controlată politic, procesul electoral este distorsionat prin nişte modificări care la prima vedere sunt foarte neînsemnate ca stil. Lucrurile acestea amintesc foarte mult de felul în care a fost manipulată, modificată legislaţia privind domeniul bancar, astfel încât a fost posibilă această fraudă de un miliard de dolari”, susţine Valeriu Paşa.

Mai mult, proiectul final îi privează pe cetăţeni de dreptul la boicotarea alegerilor în semn de protest, spun experţii. Şi asta pentru că a fost exclusă rata de participare obligatorie pentru validarea alegerilor în circumscripţiile uninominale. În opinia reprezentanţilor ONG-ului, este încălcat şi principiul reprezentării cetăţenilor în Parlament.

Reprezentanţii Transparency International Moldova s-au referit şi la îngrijorările exprimate în Parlamentul European pe marginea schimbării sistemului electoral din ţara noastră.

„În cazul în care nu vor fi respectate normele propuse de Comisia de la Veneţia, RM ar putea avea probleme foarte mari, chiar să ne alegem cu o izolare la nivel internaţional”, a mai spus Valeriu Paşa.

Asumarea unui asemenea risc de către guvernarea de la Chişinău s-ar explica doar prin faptul că modificarea sistemului de vot este vitală pentru partidele care se află într-o cădere liberă în sondaje, punctează autorii studiului.

„Sigur că urmare la tot ce s-a întâmplat, popularitatea guvernanţilor scade dramatic. Vorbim despre un partid care practic a capturat trei ramuri ale puterii de stat, controlează şi luarea deciziilor în legislativul RM, un fapt care ne îngrijorează foarte mult, pentru că acest legislativ nu mai reprezintă voinţa poporului. Este foarte dificil de a conduce ţara în cazul unor alegeri. Având aşa o antipopularitate în RM, trebuie inventate alte tertipuri”, afirmă Lilia Caraşciuc.

Potrivit experţilor, miza guvernării este atât de mare, încât a fost gata să cheltuie sume exorbitante pe campania de promovare. În aceste condiţii, reprezentanţii Transparency International Moldova spun că protestul rămâne singura metodă eficientă de a pune presiune pe guvernare. 

Consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a declarat pentru Jurnal TV că aşteaptă şi propuneri nu doar critici din partea organizaţiilor neguvernamentale. Totodată, el a recunoscut că o parte din conţinut a fost preluat şi din Codul Electoral actual, şi din proiectul PD. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat nu a răspuns la telefon pentru comentarii.

Acum câteva zile, Parlamentul European a decis să amâne discuţiile privind acordarea unei asistenţe financiare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Se întâmplă după ce deputaţii PD, PSRM şi cei din grupul Leancă au votat în grabă şi cu încălcarea procedurilor regulamentare proiectul privind trecerea la sistemul mixt de vot.