„Este o decizie înţeleaptă, pe care a luat-o Bruxellesul. Şi cred că întotdeauna, atunci când există şansa de a pune o minimă presiune pe guvernele care primesc sprijin din partea Uniunii Europene, să se ţină cont de anumite criterii. Nu este primul suport pe care îl oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova. Din punctul meu de vedere, este o decizie înţeleaptă pentru că, în caz contrar, tot timpul se va merge pe principiul „Europenii o spun pe a lor; noi o facem pe a noastră. Şi mergem înainte să vină banii”. Ori, nu este cazul să se menţină această logică, pentru că ea este profund greşită şi încurcă lucrurile pe termen lung. Cu atât mai mult, cu cât echilibrul politic din Republica Moldova este extrem de fragil şi oricând poate lua o altă turnură nefericită”,  a declarat politicianul.

Referindu-se la modificarea sistemului electoral din Republica Moldova, Eugen Tomac a menţionat că „în mod obligatoriu, schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova reprezintă o îngrijorare justificată, pentru că ştim foarte bine că un vot dat la pachet de partidele care au îmbrăţişat acest sistem ridică foarte multe suspiciuni. Pentru că nu poţi să spui la Bruxelles că eşti împotriva lui Dodon, iar în Parlament să votezi cot la cot cu el”.

Amintim că Parlamentul European a amânat discuţiile privind asistenţa de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova după ce mai multe grupuri politice şi-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluţiile politice din ţară.