Deputaţii socialiştii, singurii care au semnat proiectul propus de Igor Dodon, susţin că şeful statului vrea împuterniciri suplimentare, întrucât astfel s-ar echilibra balanţa puterii. Totuşi, autorii nu au reuşit să adune semnături nici pentru înregistrarea iniţiativei în legislativ, iar despre adoptarea modificărilor, nici pomină deocamdată.

Atât deputaţii din opoziţie, cât şi cei de la guvernare, pledează categoric împotriva proiectului.

„Am discutat cam nu ştiu ce şi zic asta pentru că modificarea Constituţiei, care a fost propusă de preşedintele Dodon, astăzi nu are haina unui act legislativ, noi discutăm un vis al cuiva”, a declarat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia nu au făcut declaraţii după întrevederile cu fracţiunile parlamentare. Menţionăm că iniţiativa lui Igor Dodon prevede instituirea a cinci situaţii noi în care poate fi dizolvat Parlamentul. Printre acestea se numără cazurile când decizia a fost luată după consultarea fracţiunilor parlamentare, atunci când legislativul nu îndeplineşte voinţa poporului, exprimată în cadrul unor referendumuri consultative, dar şi în cazul în care un referendum republican privind demiterea preşedintelui s-a încheiat cu rezultat negativ.