VIDEO

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia, într-o nouă vizită la Chişinău; Opoziţia: „Discutăm un vis al cuiva”

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia, într-o nouă vizită la Chişinău; Opoziţia: „Discutăm un vis al cuiva”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 18.05.2017 21:46
O nouă vizită la Chişinău a unei delegaţii a Comisiei de la Veneţia. De această dată, experţii internaţionali au venit la invitaţia preşedintelui ţării, care propune modificarea Constituţiei astfel încât atribuţiile şefului statului să fie extinse în ceea ce priveşte dizolvarea parlamentului. „Discutăm un vis al cuiva”, spun deputaţii din opoziţie, întrucât proiectul nu a fost nici măcar înregistrat în legislativ. 

Deputaţii socialiştii, singurii care au semnat proiectul propus de Igor Dodon, susţin că şeful statului vrea împuterniciri suplimentare, întrucât astfel s-ar echilibra balanţa puterii. Totuşi, autorii nu au reuşit să adune semnături nici pentru înregistrarea iniţiativei în legislativ, iar despre adoptarea modificărilor, nici pomină deocamdată.

Atât deputaţii din opoziţie, cât şi cei de la guvernare, pledează categoric împotriva proiectului.

„Am discutat cam nu ştiu ce şi zic asta pentru că modificarea Constituţiei, care a fost propusă de preşedintele Dodon, astăzi nu are haina unui act legislativ, noi discutăm un vis al cuiva”, a declarat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia nu au făcut declaraţii după întrevederile cu fracţiunile parlamentare. Menţionăm că iniţiativa lui Igor Dodon prevede instituirea a cinci situaţii noi în care poate fi dizolvat Parlamentul. Printre acestea se numără cazurile când decizia a fost luată după consultarea fracţiunilor parlamentare, atunci când legislativul nu îndeplineşte voinţa poporului, exprimată în cadrul unor referendumuri consultative, dar şi în cazul în care un referendum republican privind demiterea preşedintelui s-a încheiat cu rezultat negativ. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI