Printre europarlamentarii care au spus clar lucrurilor pe nume se numără şi deputatul Fabio Massimo Castaldo, care a spus că se aşteaptă „la ce este mai rău din partea lui Plahotniuc”.

„Moldova este o ţară coruptă. În 2015, au avut loc nişte proteste de amploare în urma jafului bancar. Au urmat mai multe contraatacuri din parte Guvernului, care a dorit să îngenuncheze opoziţia şi libertatea presei. Având în vedere că se pregăteşte modificarea electorală în această ţară, ne aşteptăm la ce este mai rău din partea lui Plahotniuc, oligarhul care doreşte să controleze totul. Corupţia este în floare. Noi trebuie să acţionăm pârghiile care se cer pentru acţiona. Să le spunem clar că trebuie să existe lupta împotriva corupţiei şi că nu putem să oferim bani până când nu se va schimba ceva cu adevărat în această ţară”, a declarat Fabio Massimo Castaldo.

Amintim că Parlamentul European a amânat asistenţa de 100 de milioane de euro pentru RM după ce mai multe grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu evoluţiile politice de la noi din ţară, mai ales din cauza încercării PD şi PSRM de a schimba sistemul electoral în lipsa unui consens naţional. 

„Parlamentul European priveşte în acest moment mult mai atent situaţia politică din RM, cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare şi ale preşedintelui RM. Am ajuns la concluzia că dacă în acest moment aprobăm începerea discuţiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar şi sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de transparenţa deciziilor, de direcţia evoluţiei politice, aşa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit”, declara săptămâna trecută europarlamentarul Petras Auštrevičius.