VIDEO

Deputaţii transfugi şi cei socialişti au evitat să comenteze decizia Parlamentului European

Deputaţii transfugi şi cei socialişti au evitat să comenteze decizia Parlamentului European
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 17.05.2017 17:46
Deputaţii moldoveni au păreri împărţite cât priveşte decizia Parlamentului European de a suspenda discuţiile privind acordarea unei asistenţe financiare pentru ţara noastră. În timp ce parlamentarii transfugi care au aderat la PD fug de răspuns, alţi colegi de ai lor se arată optimişti, iar opoziţia îi reproşează majorităţii parlamentare: eurodeputaţii nu au putut trece cu vederea numeroasele încălcări comise la votarea proiectului de modificare a sistemului electoral. 
 
Majoritatea deputaţilor care şi-au părăsit partidele şi au aderat la PD nu au avut nimic de spus despre decizia Parlamentului European de a suspenda discuţiile privind acordarea unei asistenţe financiare pentru Republica Moldova. Unii s-au arătat chiar deranjaţi de întrebare.

Şi deputaţii socialiştii au evitat să dea un răspuns.

Parlamentarii PD se arată însă optimişti. Chiar dacă eurodeputaţii au anunţat că vor aştepta recomandările Comisiei de la Veneţia vizavi de schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, democraţii nu au de gând să facă un pas înapoi.

„A fost amânat, asta nu este o tragedie. Colegii din Parlamentul European vor să precizeze anumite lucruri, colegii noştri trebuie să lămurească aceste lucruri. Este un proces creativ”, a spus deputatul PD Dumitru Diacov.

„Nu este o amânare, este o decizie pentru două săptămâni. Este pentru ca şi comisarul pentru export, şi toţi să se convingă că Moldova îşi urmează calea aleasă. De ce să-l retragem? Proiectul trebuie dezbătut în continuare, trebuie de ţinut cont şi de ce va spune Comisia de la Veneţia”, a declarat deputatul PD Valentina Buliga.

De cealaltă parte, opoziţia declară că decizia europarlamentarilor privind amânarea discuţiilor este una corectă.

„Nu mă poate bucura pentru că vor avea de suferit bugetarii, pensionarii, dar este o decizie corectă. Atâta timp cât în Moldova o singură persoană decide totul, când se încalcă procedura de înaintare a proiectelor de legi şi hotărâri în parlament, cred că s-a procedat corect. Cârdăşia dintre Plahotniuc şi Dodon este cunoscută şi de deputaţii europeni şi mă bucur”, a afirmat deputatul PLDM Maria Ciobanu.

„UE a dat un mesaj foarte clar: că regulile de joc nu se schimbă în timpul jocului în ceea ce priveşte sistemul electoral, modalitatea cum s-a propus pe ordinea de zi nu face faţă unui stat care se pretinde a fi democratic”, a menţionat deputatul Lilian Carp.

Amintim că pe 5 mai deputaţii PD, PSRM şi grupul Leancă au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt. Proiectul a fost admis cu numeroase încălcări de procedură. Votul a provocat atât nemulţumirea societăţii civile, cât şi a formaţiunilor opoziţiei extraparlamentare. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI