Invitaţii din studio, printre care şi deputaţi din opoziţia parlamentară, au declarat că votul comun PD-PSRM privind trecerea la sistemul mixt a scos la iveală o nouă coaliţie în legislativ, fapt negat de socialişti.

„Se pare că de această dată nici măcar banii europeni nu-l vor mai opri pe Plahotniuc. El înţelege că acest sistem uninominal sau mixt este salvarea lui. Doar prin acest sistem mixt sau uninominal, Plahotniuc se eliberează de răspundere nu doar politică, dar şi penală, pentru că sistemul proporţional asigură venirea la guvernare a Platformei DA, platformă care l-a asigurat pe Plahotniuc că într-o zi va ajunge la puşcărie, că îi vor fi confiscate averile”, a declarat liderul Platformei DA.

Declaraţia lui Andrei Năstase vine după ce Partidul Popular European şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa au spus că vor cere suspendarea finanţării pentru ţara noastră, dacă se va insista pe modificarea sistemului electoral.

Socialiştii susţin că avertismentul politicienilor de la Bruxelles ar fi determinat, în parte, PD-ul să voteze pentru proiectul lor privind trecerea la sistemul mixt. Asta chiar dacă în declaraţia oficialilor de la Bruxelles se pleda împotriva oricăror schimbări în Codul Electoral.

„Acele presiuni exercitate de europeni, teama că vor fi proteste în masă, că preşedintele ţării va scoate lumea în stradă şi va fi în acest sens o destabilizare politică, credeţi că ei nu cântăresc toate aceste riscuri? Dacă ei spun că a fost un compromis, după mine a fost o cedare clară”, a spus deputatul PSRM, Vasile Bolea.

„Ei într-adevăr s-au speriat, numai că nu atunci când s-a luat 30 de minute de pauză. Eu pot să spun după ani de coaliţie, acolo se discuta săptămâni despre funcţii, ditamai să accepţi un alt cod electoral, care schimbă sistemul politic în 20 de minute. Au fost înţelegeri, eu admit că domnul Bolea nu ştia despre ele, poate altcineva negocia. Din acea zi, noi asistăm la o coaliţie nouă, organică, neformalizată juridic, dar care este organică şi istoria ei e destul de lungă, de la demisii de guverne, voturi comune”, a intervenit deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Tandemul Plahotniuc-Dodon funcţionează de foarte mult timp şi porneşte de la înţelegerea lor de fiecare dată când Dodon trebuie să se aşeze la pământ. Voi nu ştiţi, Vasile (n.r. - Vasile Bolea), dar pe data de 23 septembrie când aţi ieşit în stradă, Dodon a luat un milion de lei pentru a ieşi la proteste”, a spus Andrei Năstase.

Participanţii la discuţii s-au referit şi la anunţul şefului PD privind planurile de reorganizare a Guvernului, în urma căreia ar urma să fie comasate unele ministere şi agenţii.

„Cred că este o reformare radicală care o să aducă dezorganizare în guvern, în general e vorba de slăbirea statului. O astfel de reorganizare masivă de fapt trebuie să aibă un consens naţional, eu aici aş spune că majoritatea partidelor, nu doar de la guvernare, dar şi din opoziţie, trebuie să decidă cum de la 16 ministere, poţi să distrugi o jumătate de guvern. Acest aparat de stat vreo 9 luni n-o să lucreze. Dacă nu funcţionează guvernul şi majoritatea ministerelor, atunci guvernează grupări din afara puterii de stat şi mie mi se pare un fenomen destul de primejdios”, consideră fostul deputat Victor Stepaniuc.

„Eu nu cred în depolitizarea guvernului, se schimbă sistemul politic, dar ce facem, îi numim pe viaţă sau prin rotaţie? Ministrul trebuie să fie politic”, a meţionat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

Vladimir Plahotniuc nu a comentat afirmaţiile. Acum câteva zile, şeful PD a anunţat că formaţiunea pregăteşte un proiect de reformare a Guvernului, astfel încât cele 16 ministere să fie comasate în nouă, iar funcţionarii să fie numiţi pe criterii de meritocraţie, nu politice.

Unii experţi s-au arătat îngrijoraţi de faptul că iniţiativa este lansată netransparent şi fără participarea societăţii civile.