Mai mulţi dintre participanţii la emisiune au declarat că optimizările la Guvern ar fi binevenite, însă ceea ce pune în gardă este momentul ales pentru reformă şi modalitatea în care este lansată ideea. 

„Orice reformă a Guvernului, a administraţiei centrale, se face după alegerile parlamentare, atunci puterea este credibilă, are mandat din partea populaţiei. Factorul de decizie nu este în Guvern, ci în alt loc. Guvernul este doar o unealtă docilă. În acest context foarte elocventă a fost lipsa prim-ministrului, prin asta Plahotniuc a dat mesaj că el nici nu are nevoie de prim-ministru, nu contează părerea prim-ministrului. Vor fi acolo nişte persoane care să vocifereze ziua ce s-a decis la Nobil sau la Global noaptea. În situaţia în care un singur om controlează toată ţara pentru el puţin contează dacă vor fi nouă sau două sau patru ministere”, spune vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

„Când se propune o reformă, iar asta e una fundamentală, structurală, ea se dezbate pe larg în societate. Ceea ce pe mine mă îngrijorează foarte mult de la început este faptul că cu privire la această reformă nu există informaţii. Nouă ni s-a dat numărul ministerelor, denumirile şi atât. Pe mine m-ar interesa cum vor fi angajaţi funcţionarii, meritocraţie. Mă interesează conţinutul şi nu acest praf în ochi prezentat de un om care nici nu este cel indicat să prezinte reforma. Asta este o reformă aparent pozitivă, dar eu vă asigur că ea nu ne va aduce beneficii reale. Nu cred că va fi o dezbatere reală şi nu mimată ca cea cu uninominalul”, a menţionat Ştefan Gligor, director programe Centrul de Politici şi Reforme.

Jurnalistul Valeriu Reniţă consideră că discuţiile în societate ar fi avut rost dacă ar fi existat şi alte proiecte decât cel al PD.

„Este binevenită reforma? Probabil că da. Acum să vedem cum se va face. Discuţia. Într-adevăr este nevoie să fie discutată. Viziune. Din păcate, nu am văzut variante de alternativă din partea altor partide sau a societăţii civile care critică această reformă. Cum să ai o discuţie dacă ai un punct de vedere? Trebuie să ai două, trei puncte de vedere. Noi o să ne pierdem timpul în discuţii fără rost pentru că nu poate toată populaţia să rezolve o ecuaţie de matematică superioară”, spune Reniţă.

Într-o intervenţie telefonică, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, le-a dat replică unora dintre invitaţii emisiunii. 

„Tot ce ţine de consultări şi dezbateri publice încă urmează. Va fi implicată şi societatea civilă, şi experţi independenţi, partidele politice parlamentare şi extraparlamentare. S-a muncit la nivelul Cancelariei de stat, s-a muncit cu experţi europeni şi de la Banca Mondială. S-a făcut publică intenţia de a promova anume o asemenea formulă. Fără a stabili un termen, asemenea proiecte nu se adoptă peste noapte şi eu sunt ferm convins că nu se va merge pe calea asta. Cred că această reformă este bine pregătită şi acum este exact momentul oportun. Guvernarea îşi asumă responsabilitatea pentru reformă, este sau nu persoana indicată cea care a comunicat - este riscul guvernării pe care ea şi l-a asumat”, a declarat Ciocan.

La rândul său, jurnalistul Igor Volniţchi a subliniat faptul că reforma abia anunţată a şi început cu câteva săptămâni în urmă şi că, cel mai probabil, aceasta nu va implica demisia Guvernului actual. 

„Parcă a început. Acum două săptămâni Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre prin care cinci instituţii au fost comasate şi atunci s-a spus că iată acesta este punctul de la care începe reforma respectivă. Eu cred că PD, dacă vrea să dreagă borşul, trebuie să iasă rapid cu o campanie mediatică pe măsură. Au arătat că pot. Acum să înlocuiască toate afişele cu uninominalul deja pe panouri care ar explica cât de cât ce vor să facă cu Guvernul”, a spus Igor Volniţchi.

Precizăm că preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a anunţat ieri că formaţiunea pe care o conduce începe promovarea unui proiect de reorganizare a Guvernului şi a agenţiilor de stat prin comasarea mai multor instituţii, numărul ministerelor urmând să scadă de la 16 la 9.