Reprezentanţii partidului au făcut astăzi apel către toată societatea să participe duminică, 14 mai, la ora 12:00, la un protest masiv „împotriva dictaturii, hoţiei, corupţiei şi sărăciei”.

Platforma DA a îndemnat de asemenea si concetăţenii noştri de peste hotare să se solidarizeze cu protestele de la Chişinău.

„Societatea civilă este tot mai unită. Tot mai multă lume bună înţelege pericolul modificărilor puse la cale de Plahotniuc şi realizate cu susţinerea lui Dodon. Înţelegem foarte bine că aceste modificări sunt anticonstituţionale, în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Înţelegem bine că riscurile sunt similare cu cele din Ucraina, atunci cu regimul Ianukovici a ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia. De asemenea, în România doar după cicluri electorale s-a renunţat la acest sistem”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„Vom veni cu drapelele Republicii Moldova, nu cu cele de partid. Să venim în număr cât se poate de mare. Înţelegem că oamenilor aflaţi mai departe de Chişinău le va fi mai complicat. Mizăm pe prezenţa tinerilor care se află la studii în capitală, mizăm pe prezenţa chişinăuienilor. Interesul nostru comun este să demonstrăm lumii că în RM este societate aşa cum se întâmplă peste Prut, acolo unde oamenii s-au mobilizat şi unde societatea civilă a demonstrat că poate opri nişte intenţii mai puţin democratice ale guvernării”, a adăugat liderul Platformei DA.

Secretarul formaţiunii, Chiril Moţpan, s-a adresat diasporei moldoveneşti, îndemnând-o să se unească, să se adune în locurile autorizate şi să se facă auzită în statele de reşedinţă. Totodată, profesorul universitar Sergiu Cataranciuc s-a adresat pedagogilor care nu pot obţine timp de patru ani majorări la salarii şi i-a îndemnat să iasă la manifestaţie. 

Chemări la protest au fost adresate şi agricultorilor, pensionarilor, precum şi tinerilor.

Vă prezentăm textul integral al DECLARAŢIEI Platformei Demnitate şi Adevăr cu privire la susţinerea acţiunilor de protest organizate de societatea civilă împotriva schimbării sistemului electoral

Concetăţeni, Republica Moldova este, la ora actuală, în cel mai mare pericol de la proclamarea independenţei sale. Şi asta, în ciuda imensei asistenţe financiare din partea Uniunii Europene, FMI şi Bancii Mondiale, destinate promovării democraţiei, statului de drept, respectării drepturilor omului, pluralismului politic şi de opinie, a bunei guvernanţe, a dezvoltării durabile şi reducerii sărăciei.

O asistenţă financiară consistentă care, condiţionată insuficient de rezultatele reale în implementare, nu pe hârtie, va trebui restituită în marea ei parte de noi, de copiii şi nepoţii noştri fără nicio vină.
Astfel, după ani şi ani în care Moldova era numită la Bruxelles, “premiantul Parteneriatului Estic”,  astăzi oamenii sunt mai săraci, corupţia este generalizată, dezamăgirea a produs o veritabilă depresie naţională, iar exodul populaţiei riscă să transforme Moldova într-un deşert uman.

Constatăm, aşadar, că guvernarea hibridă şi perversă Plahotniuc- Dodon a depăşit toate limitele posibile. Astfel. vineri, 5 mai curent, în Parlamentul Republicii Moldova s-a produs un dezmăţ politic greu de imaginat. Aşa-zisa majoritate “europeană”, controlată de oligarhul Plahotniuc, împreună cu aşa-zisă opoziţie pro-estică socialistă, au votat în prima lectură un proiect de lege privind modificarea sistemului electoral, menit să lichideze ultimele insuliţe de democraţie în Republica Moldova.

Mai mult ca atât, schimbarea modalităţii de alegere a Parlamentului cu certitudine are scopul clar definit de păstarare a puterii, implicit libertăţii râvnite de mafiotul principal al ţării, oligarhul cu reputaţie criminală şi multiple identităţi, Vladimir Plahotniuc, ceea ce va conduce la perpetuarea  stării de capturare a Moldovei pe mulţi ani înainte.

Este evident că tandemul Plahotniuc - Dodon a recurs la modificarea Codului electoral sfidînd toate procedurile legislative şi opiniile organizaţiilor non-guvernamentale specializate în procesul electoral, mai multor formaţiuni politice din opoziţia antioligarhică şi principalelor partide reprezentate în Parlamentul European.

Votarea în grabă a modificărilor electorale şi demonstrarea "compromisului politic" a avut loc chiar în ajunul venirii experţilor Comisiei de la Veneţia, care urmează în luna iunie să-şi formuleze avizul asupra proiectului controversat.

Or, consensul politic şi social solicitat de Comisia de la Veneţia nu înseamnă compromisul mafiotic al unor politicieni corupti şi al unor partide aflate în relaţii de cartel.

Menţionăm încă o dată că nu există nici un argument de ordin juridic, care  ar justifica schimbarea regulilor de joc în cadrul alegerilor parlamentare. Din contră, modificările propuse vor genera iminent reducerea semnificativă a reprezentativităţii viitorului organ legislativ, diminuarea rolului Parlamentului,  creşterea imensă a riscului frăudării alegerilor, excluderea din procesul electoral a majorităţii covârşitoare a alegătorilor din diaspora şi alegerea unui forum legislativ incomplet.

Ţinând cont de cele enumerate mai sus, Platforma Demnitate şi Adevăr se declară solidară cu iniţiativa societăţii civile de a stopa procesul instăurării în Republica Moldova a dictaturii unui personaj obscur şi malefic.

Platforma Demnitate şi Adevăr face apel către toată societatea, indiferent de etnia, limba vorbită, apartenenţa politică şi orientarea geopolitică, să participe duminică, 14 mai, la orele 12.00 la un protest masiv în faţa Parlamentului ţării impotriva  dictaturii, hoţiei, corupţiei şi sărăciei – fenomene caracteristice pentru ţara noastră capturată şi care urmează să fie conservate după schimbarea modalităţii de alegere a deputaţilor conform proiectelor anticonstituţionale PD-PSRM, iar principalul beneficiar al sistemului respectiv va fi nimeni altul decât uzurpatorul puterii, oligarhul Plahotniuc.

Facem apel şi chemăm toţi cetăţeni la acest protest, dacă-şi doresc recuperarea miliardelor sustrase de la ei şi tragerea la răspundere a vinovaţilor.

Chemăm pe toţi contribuabilii, dacă nu vor să achite dublu banii furaţi.

Chemăm pe toţi pensionari, care au fost minţiţi de această guvernare că pensiile lor vor fi majorate cu 37 %, dar în realitate nu a avut loc nici macar o indexare de 6,8 %.

Chemăm pedagogii, care nu pot obţine timp de 4 ani majorări la salarii, pe când, anual, din bugetul de stat sute de milioane urmează să fie achitate pentru acoperirea jafului bancar.

Chemăm fermierii, care intră în faliment într-un număr tot mai mare şi sunt lăsaţi în voia soartei de acest regim perfid fără a obţine timp de 10 ani  barem un fond de subvenţionare de un miliard de lei, în timp ce zeci de miliarde au fost scoase din ţară cu viteză cosmică. 

Chemăm cetăţenii, care sunt nevoiţi să plătească amenzile şi taxele medicale majorate de câteva ori. 
 
Chemăm tineretul nostru studios, care, în lipsa unei creşteri economice şi a numărului locurilor de muncă bine plătite, de la o zi la alta îşi pierd speranţa în ziua de maine, aici, Acasă.

Chemăm Exemplara noastră Diasporă, compatrioţii noştri alungaţi de acasă de aceşti „politicieni” nenorociţi care se tot perindă la putere de ani de zile, uniţi-vă, adunaţi-vă în locurile autorizate şi faceţi-vă auziţi în statele de reşedinţă.
  
Chemăm, deci, toată ţara la protest, deoarece alegerile parlamentare după regulile Plahotniuc-Dodon  vor păstra în Moldova genocidul social, corupţia şi exodul masiv al populaţiei.

Concetăţeni,viitorul copiilor şi nepoţilor noştrii depinde de acţiunile noastre din aceste zile complicate. Nu mai putem permite unui grup restrâns de impostori să ţină ostatici milioane de oameni şi să-şi bată joc de întreaga ţară. 
 
Avem o singură viaţă, un singur destin pe care trebuie să-l făurim împreună, la noi Acasă! Suntem oamenii Demnităţii şi luptăm pentru Adevăr! Un popor unit nu poate fi îngenunchiat !
 

Chişinău, 10 mai 2017