În cadrul întrevederii, Andrei Năstase a susţinut poziţia comună a opoziţiei cu privire la neadmiterea schimbării sistemului electoral şi a reiterat solicitarea comună de retragere imediată a proiectelor de lege înaintate de PD şi PSRM.

„Am exprimat poziţia comună a opoziţiei cu privire la neadmiterea modificărilor pe care le pune la cale Plahotniuc şi Dodon. Am explicat foarte clar că acestea poartă un caracter neconstituţional, dar şi caracterul inoportun în condiţiile în care ţara noastră se sufocă de sărăcie, de corupţia endemică, de nelegiuirile pe care le admit aceşti doi indivizi aflaţi astăzi într-o relaţie de cartel. Am explicat că RM nu a realizat nimic din recomandările făcute cândva de Comisia de la Veneţia sub aspectul transparentizării procesului de finanţare a partidelor politice. Am spus foarte clar că aceste modificări nu reprezintă decât interesul unui personaj, Vladimir Plahotniuc, un personaj care controlează prin mijloace mafiotice un partid al cărui preşedinte este, dar şi alte partide din Parlament, care s-au transformat în filiale ale PD. Există riscul să se repete situaţia cu regimul Ianukovici. Acest criminal Plahotniuc este chiar mai abil decât Ianukovici şi învaţă din greşelile acestuia, iar confirmarea că el poate să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia sunt chiar declaraţiile lui de astăzi”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr le-a spus membrilor Comisiei de la Veneţia că votul de vineri din Parlament, în favoarea schimbării sistemului uninominal, nu este decât rezultatul şantajului pus la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Le-am explicat foarte clar că votul din 5 mai nu reprezintă intima convingere a deputaţilor moldoveni, dar este rezultatul şantajului, a unor ameninţari cu dosare penale fabricate sau reale la comanda lui Plahotniuc. Rezultatul îl vedeţi în fiecare zi când se anunţă despre noi aderări la această grupare sau majoritatea creată ad-hoc în Parlament. Este vorba despre deputaţi care nu au militat niciodată nici pentru sistemul uninominal, nici pentru cel mixt. Este clar că trăim în situaţia unei dictaturi, care se vrea una şi mai feroce, iar pentru a se realiza este nevoie de schimbarea sistemului electoral. Am explicat că acest partid care este discreditat şi care trebuie să dea socoteală politică cetăţenilor RM vrea să fugă de această socoteală politică, iar personal Plahotniuc, cât şi anturajul său, Ţuţu, Iaralov, „borsetce” de tot felul încearcă să scape de răspundere penală pentru furtul miliardului, pentru spălătoria rusească, etc. Cel mai important lucru am spus că se vrea neadmiterea în Parlamentul RM a unor partide formate pe fundalul unor proteste de amploare, vorbim în primul rând de Platforma DA, unicul partid care îi poate face opoziţie serioasă acestui regim criminal hibrid Plahotniuc-Dodon. Sunt sigur că într-o colaborare cu alte partide, în primul rând PAS, putem în condiţiile unui sistem electoral proporţional îmbunătăţit sub aspectul eliberării din captivitate a CEC-ului, CCA-ului, putem prelua puterea şi scăpa RM de această dictatură”, a adăugat preşedintele Platformei DA.

Andrei Năstase s-a referit şi la vizita recentă făcută la Bruxelles. Discuţiile reprezentanţilor partidelor antioligarhice cu oficialii europene s-a soldat cu o declaraţie comună a partidelor europene PPE şi ALDE, care au avertizat guvernarea de la Chişinău cu îngheţarea 

„Am avut acelaşi obiectiv, să informăm partenerii de dezvoltare cu privire la derapajele antidemocratice din RM. Cred că ne-a reuşit acest lucru, s-a văzut din reacţia comună a PPE şi ALDE. S-a reuşit condiţionalizarea în Parlamentul European a finanţării RM cu rezultate reale. Suntem încrezători că aceste lucruri s-au datorat inclusiv vizitei noastre şi faptului că i-am demascat pe aşa-zişii proeuropeni Plahotniuc, Leancă, Dodon, care când vrea e şi proeuropean, şi le-am arătat adevărata faţă. Nici lui Plahotniuc şi nici lui Dodon nu le priesc valorile europene. Aceşti indivizi urmăresc doar finanţările europene pe care va trebui să le întoarcă cetăţenii RM, cei care s-au născut şi cei care încă nu s-au născut”, a adăugat liderul Platformei DA.

Întâlnirea cu membii Comisiei de la Veneţia, dar şi cu delegaţie a OSCE/ODIHR, a avut loc la invitaţia şefului Biroului Consiliului Europei de la Chişinău, Jose Luis Herrero.

Din componenţa delegaţiei Comisiei de la Veneţia fac parte Oliver Kask (Estonia), Eirik Holmøyvik (Norwegia), Thomas Markert, Secretar General al Comisiei de la Veneţia, Pierre Garrone, Şeful Departamentului partide politice şi alegeri. OSCE/ODIHR este reprezentat de Oleksii Lychkovakh, consilier electoral şi Tatyana Bogussevych, expert.