Referindu-se la efectul schimbării sistemului de vot, expertul a menţionat că acesta va fi egal cu zero: „Părerea mea este că el va eşua într-un mod specific moldovenesc. Efectul va fi zero barat, va fi ca apa sfinţită. Nu va face nici bine şi nici rău. Vreau să fie foarte clar acest mesaj, pentru că eu nu sunt contra votului uninominal. Votul uninominal şi cel proporţional au meritele lor, sunt potrivite în situaţiile lor. Nimeni nu e pro sau contra şi nici unul nu este prost sau nu e prost. Pur şi simplu unele sunt adecvate anumitor contexte sociale. Dacă e să faci înconjurul lumii, Republica Moldova are două ţări surori cu care se aseamănă cu totul. Acele ţări sunt SUA şi Marea Britanie şi doar sistemul electoral diferă. Şi atunci înţeleg că ideea, logica politică de a face această schimbare este să eliminăm şi această discrepanţă, pentru ca asemănarea să fie sută la sută”.

„Comisia de la Veneţia niciodată nu va spune că ceva nu e în regulă cu sistemul uninominal.  Doar că întrebarea este prost pusă. Este ca şi cum ai întreba Comisia de la Veneţia: dacă furculiţa este un obiect legitim. Este foarte legitim, dar nu poţi mânca ciorbă cu furculiţa. Trebuie să facem diferenţa dintre legalitate şi oportunitate. Implicarea Comisiei de la Veneţia e o confuzie de legalitate şi oportunitate. Orice proiecte aflate în Moldova sunt perfect legale şi sunt folosite undeva în Europa. Comisia nu va spune e ilegal. Întrebarea e: Orice e legal este şi oportun în momentul X? Asta e o dilemă de management politic. E irelevant şi o pierdere de vreme cu riscul de a avea nişte campanii electorale mai scumpe”, a adăugat Sorin Ioniţă.
„Sistemul uninominal, s-a demonstrat, este mai scump, atrage bani în politică care sunt mai greu de controlat. Asta am văzut-o şi noi în România în două cicluri, au fost cele mai scumpe alegeri şi cele mai exotice, cu cei mai necontrolaţi bani”, a explicat Sorin Ioniţă.

În cadrul discuţiei, Sorin Ioniţă a venit şi cu un avertisment, precizând că trecerea la sistemul uninominal  nu este soluţia pentru problemele din Republica Moldova, iar timpul va fi pierdut pentru o schimbare care are un doar un caracter estetic.

„Mi se pare că sunt în România, în anii 2007-2008, când auzeam aceleaşi discursuri, aceeaşi oameni care doreau să schimbe clasa politică, să apropie deputaţii de popor, aceleaşi sondaje tot. Nu cumva suntem într-o diversiune. În loc să ne ocupăm de agenda de integrare europeană, de pensii, de salarii, de sistemul de educaţie. Astea sunt reforme grele pe care trebuie să le faci. Teama mea şi avertismentul e că veţi pierde anul 2017, investind în această schimbare care va duce la apă sfinţită. Veţi fi exact aici unde sunteţi acum. Vă veţi învârti în cerc. Mă întreb dacă avem motive concrete pentru ce este această schimbare. Am impresia că este un criteriu estetic. Nu este clar care este analiza post-beneficiu”, a declarat Sorin Ioniţă.  

„Cred că scopul în Republica Moldova trebuie să fie reforma partidelor, construcţia statului de drept, descentralizarea, iar astea se fac direct. Deci, te apuci de ele şi le faci. Nu le poţi face prin intermediul unei schimbări de sistem electoral. Liderii politici nu pot să paseze răspunderea asta electoratului pentru că nu va merge”, a mai spus directorul Expert-Forum de la Bucureşti.        
   
Mai mult, expertul român a afirmat că proiectul privind uninominalul mai are un element periculos: „Există încă un element periculos. Este vorba de anularea mandatului de deputat pe care o propune proiectul”.

Amintim că în cadrul dezbaterilor liderul PPDA, Andrei Năstase, a cerut „retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral din Parlament şi organizarea următoarelor alegeri parlamentare în baza sistemului actual proporţional pe liste de partid, cu aducerea în ordine a listei alegătorilor, depolitizarea reală a CEC, îmbunătăţirea condiţiilor de vot pentru Diaspora, combaterea reală a coruperii alegătorilor, asigurarea accesului egal la mass-media pentru toţi concurenţii electorali, neadmiterea falsificării rezultatelor scrutinului”.

 La eveniment a participat şi europarlamentarul Siegfried Mureşan care a spus că în spatele promovării uninominalului în RM se ascund interesele unor persoane concrete.