Ar fi prima acţiune în măsură să blocheze traficul ilegal de mărfuri şi persoane prin frontiera spartă a Republicii Moldova. Primul punct comun de control, la Cuciurgan, ar urma să înceapă a funcţiona la sfârşitul acestui an, scrie Deutsche Welle.

„Pentru Ucraina, Transnistria este teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, la punctele de trecere pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene trebuie să se afle poliţiştii de frontieră şi vameşii moldoveni”, susţine preşedinta subcomitetului din Comisia pentru securitate naţională şi apărare din Parlamentul de la Kiev, Irina Friz. Momentan segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu este controlat de către autorităţile de la Chişinău.

Fără contrabandă şi fără a avea cui vinde curent, Transnistria e condamnată economic

Pe de altă parte, potrivit pseudo-ministrului de externe al autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene, Vitalii Ignatiev, „Transnistria ar pierde 6% din produsul său intern brut” dacă decizia Chişinăului şi Kievului va fi pusă în aplicare. El a ameninţat cu „măsuri adecvate pentru a riposta şi pentru a proteja interesele cetăţenilor”.

Astfel, joi, 5 aprilie, sovietul suprem de la Tiraspol (organul legislativ al autoproclamatei republici) a solicitat Federaţiei Ruse să recunoască paşapoartele şi alte „acte oficiale” emise de autorităţile ilegale de la Tiraspol. În prezent, paşapoartele transnistrene sunt absolut inutile, singura pârghie prin care localnicii sunt somaţi să le procure de la autorităţile neconstituţionale fiind perfectarea actelor pentru pensie.

Separatiştii apelează la „grija paternă a Rusiei”

Potrivit preşedintelui „parlamentului” transnistrean, Alexandr Şerba, „presiunea asupra Transnistriei creşte”, de aceea autoproclamata „rmn” ar avea nevoie de ceea ce el a numit „grija paternă a Rusiei”: „Înţelegem că fără grijă paternă, fără înţelegerea şi participarea ţării garant, ţara în care dorim să intrăm liber, nu vom putea supravieţui împotriva provocărilor timpului”, a menţionat Şerba. La „dezbaterile publice”, organizate cu ocazia adoptării rezoluţiei transmise Rusiei, au participat şi deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse.

În rezoluţia citată, „deputaţii” separatişti se plâng şi de faptul că autorităţile de la Chişinău au semnat recent un contract de procurare a energiei electrice din Ucraina şi refuză să mai cumpere curent din Transnistria. Aceasta în condiţiile în care Chişinăul era unicul „importator” de energie electrică produsă de centrala de la Cuciurgan (subordonată autorităţilor separatiste). Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, susţine că acţiunile din ultima vreme întreprinse de Chişinău şi Kiev „reprezintă un atac la adresa lumii ruse”.

Moscova reproşează Chişinăului şi Kievului că nu s-au consultat cu separatiştii

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, şi-a exprimat speranţa că autorităţile de la Moscova vor respinge solicitarea separatiştilor transnistreni: „Recunoaşterea paşapoartelor sau altor acte de identitate eliberate de acele autorităţi ilegale şi nerecunoscute de nimeni ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional - o încălcarea flagrantă a tuturor înţelegerilor de nerecunoaştere a entităţii transnistrene”, a comentat Candu. El a spus că Chişinăul va reacţiona la o eventuală acceptare de către Rusia a solicitării venite din partea Tiraspolului.

Ministerul rus de Externe a reacţionat deja la decizia Chişinăului şi Kievului de a institui control comun asupra segmentului transnistrean al frontierei. Ministrul adjunct al afacerilor Externe al Rusiei, Grigorii Karasin, a spus că Rusia urmăreşte atent acest subiect, apreciind că „aceasta este una dintre cele mai vulnerabile teme pentru administraţia de la Tiraspol, deoarece îi afectează schimburile comerciale”. La rândul său, reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la OSCE, Alexandr Lukaşevici, s-a arătat deranjat de faptul că Chişinăul şi Kievul nu s-au consultat cu autorităţile de la Tiraspol înainte să decidă instituirea controlului comun la frontieră.

Dodon şi Kreasnoselski fac „grup de lucru”

La sfârşitul lunii martie, preşedintele moldovean pro-rus, Igor Dodon, s-a întâlnit cu şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pe care l-a asigurat că va apăra „interesele populaţiei transnistrene în problema controlului comun la frontieră”. Cei doi ar fi convenit asupra creării unui grup de experţi pentru identificarea „riscurilor economice apărute” odată cu amplasarea regimului de control moldo-ucrainean comun pe segmentul transnistrean al frontierei.

Analiştii politici de la Chişinău susţin că Igor Dodon nu are nicio atribuţie în domeniul reglementării vamale. În ceea ce priveşte un eventual răspuns al Rusiei la solicitarea de joi a sovietului suprem de la Tiraspol de a recunoaşte „paşapoartele” transnistrene, analiştii politici de la Chişinău cred că este puţin probabil ca Moscova să răspundă acestei iniţiative, dar sugerează autorităţilor de la Chişinău să se aştepte la presiuni noi din partea Rusiei, mai ales având în vedere şi recenta notă foarte dură a Ministerului de Externe de la Chişinău vizând intimidarea oficialilor moldoveni la intrarea în Rusia.