„Sistemul uninominal ar reprezenta în realitate un sistem dictatorial al unei singure persoane. Asistăm de fapt la moartea sistemului parlamentar în RM. Sistemul parlamentar este omorât cu bună ştiinţă prin introducerea sistemului uninominal la discreţia unui singur centru de putere întruchipat în persoana unui singur om. Deja rezultatele parlamentarelor din 2014 au fost complet schimbate prin faptul că Plahotniuc a dezmembrat partidele existente. Partidul nr. 4 ajuns partidul care neoficial stăpâneşte sistemul parlamentar. Sistemul parlamentar este conştient omorât în RM. Nu mai există democraţie, iar democraţiile occidentate, dacă într-adevăr se preocupă de starea democraţiei din RM, au obligaţia de a reacţiona la lichidarea sistemului parlamentar din această ţară care este aspirantă, în vorbe, la integrarea în UE”, a declarat Vladimir Socor.

Referindu-se la acţiunile preşedintelui Igor Dodon, de promovare a opţiunii euroasiatice în detrimentul celei europene, expertul politic afirmă că vina pentru această situaţie îi revine Partidului Democrat, condus de Plahotniuc, în condiţiile în care acesta a fost sabotorul principal al reformelor în Republica Moldova

„Ceea ce face Dodon nu este decât un spectacol politic adresat propriilor alegători, care nu are nimic cu interesul naţional, ci doar cu cel electoral. Ni se oferă un prizonierat economic în Uniunea euroasiatică. RM va fi condamnată să producă pentru o piaţă necompetitivă care nu va necesita investiţii occidentale, va menţine producţia din RM la acelaşi nivel scăzut pe care l-a moştenit din URSS şi lega din nou cu mii de fire economice, comerciale şi cu interese de grup RM de spaţiul euroasiatic. Mai mult, această opţiune euroasiatică va avea şi componentă politică-ideologice sub forma lumii ruse”, a comentat Vladimis Socor.

„Trebuie să urmărim pe fir cine sunt cei responsabili de această situaţie. A devenit comod din punct de vedere electoral să promovezi opţiuni proruseşti şi să te plimbi cu icoana lui Putin, din cauza eşecului reformelor şi din cauza sabotorului principal al reformelor care a fost şi rămâne PD-ul lui Plahotniuc. Domeniile cele mai nevralgice din RM, justiţia, procuratura, corupţia, sistemul bancar, au fost anume acele domenii pe care PD le-au controlat fără întrerupere din 2009 şi până azi. Aceasta a creat un efect de bumerang. Devine profitabil pentru Dodon să se folosească de dezamăgirea electoratului şi să promoveze opţiuni euroasiatice”, a punctat expertul politic.