„În loc să elaboreze şi să adopte legi care ar apăra populaţia şi statul de drept, parlamentarii noştri adoptă, ridicând ambele mâini, neglijând orice bun-simţ şi orice critică, proiecte cu un destinatar concret. Cineva vrea ca Armatei Naţionale să i se permită aplicarea mijloacelor speciale la curmarea a ceea ce autorii unui nou proiect de lege numesc „tulburări în masă” şi „încălcări în grup ale ordinii publice”, precum şi la protejarea unor clădiri, „indiferent de apartenenţa lor”. Asta înseamnă că, ori de câte ori cetăţenii s-ar putea aduna să protesteze, legitim, împotriva unor abuzuri sau ar ocupa, simbolic şi paşnic, o clădire – ori spaţiul din jurul ei – acţiunile lor ar putea fi etichetate drept „tulburări în masă”. Şi, printr-un telefon, s-ar putea chema Armata, cu tehnică de luptă, muniţii, substanţe chimice, animale special dresate, pentru a dispersa mulţimea”, a declarat Chiril Moţpan.

Reprezentantul PPDA afirmă cetăţenii trebuie să se împotrivească acestei acţiuni al guvernării care reprezintă încă un pas spre dictatură.

„Se pare că Plahotniuc se teme să se bazeze doar pe Argus, echipa de mercenari special antrenaţi să-i asigure liniştea somnului. Poate nu mai crede nici că poliţia ar fi suficientă pentru a-l apăra de cetăţenii nemulţumiţi. Aşa că vrea să poată, la nevoie, chema Armata pentru a opri „tulburările”. Sigur că guvernării noastre nocturne, care a luat în captivitate instituţiile statului, orice contestare şi critică i s-ar părea „tulburare” şi „destabilizare”. Dacă ar putea, ar interzice orice cuvânt negativ la adresa ei. Şi s-ar putea s-o şi facă, în curând, dacă o să-i permitem. Dacă o să tăcem. Dacă n-o să ne împotrivim. Deocamdată, îşi asigură dreptul de a-şi chema în apărare forţa până acum neutră – Armata. De a o obliga să intervină în folosul ei. Sau în folosul „proprietarilor de clădiri” de genul GBC”, a adăugat Moţpan.

„E încă un pas diabolic spre dictatură şi autocraţie al lui El Coordonatore, care a pus stăpânire, cu banii furaţi de la noi, pe mii de oameni, pe sute de instituţii, şi acum vrea să dispună de toate structurile de forţă. Dacă vom permite asta, ne vom trezi într-un coşmar mai rău decât Statul Islamic”, conchide Chiril Moţpan.

Proiectul elaborat de Ministerului Apărării presupune că militarii Armatei Naţionale vor putea aplica forţa fizică, inclusiv procedee speciale de luptă, pentru autoapărare, pentru respingerea atacurilor asupra militarilor şi a persoanelor civile, asupra reprezentanţilor legii, pentru prevenirea încălcărilor legii în cazul în care metodele nonviolente nu asigură îndeplinirea obligaţiilor ce le revin. Totodată, forţa fizică va putea fi fi aplicată în orice situaţie în care legea permite aplicarea mijloacelor speciale sau a armelor de foc, mai scrie în proiect.