Ţara noastră s-a clasat pe locul 19 din cele 29 de state incluse în raport, fiind calificată cu indicele 4,93, pe o scară de la 1 la 7, în care 1 reprezintă cel mai mare progres democratic, iar 7 cel mai scăzut.

Scorul Moldovei a scăzut din cauza problemelor din sistemul judiciar, a tergiversării reformei CNA şi în audiovizual, dar şi a rezultatelor modeste în ancheta legată de jaful din sistemul bancar.

Cel mai prost rezultat îl avem la capitolul nivelul corupţiei – 6 din 7. Urmează guvernanţa democratică la nivel naţional – 5,75, guvernanţa democratică la nivel local – 5,50, independenţa mass-media – 5,00, independenţa justiţiei – 5,00, procesul electoral – 4,00, societatea civilă – 3,25.

„Numirea unui nou guvern, alegerile prezidenţiale şi scandalul privind furtul din sistemul bancar produs în 2014 au marcat Moldova în 2016. La începutul anului, Partidul Democrat, condus de oligarhul nepopular Vladimir Plahotniuc, şi-a consolidat controlul asupra instituţiilor de guvernare, în ciuda protestelor de amploare. Cu toate că obiecţiile societăţii civile şi protestele organizate de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr l-au împiedicat pe însuşi Plahotniuc să devină prim-ministru, PD a fost în măsură să asigure numirea lui Pavel Filip, om apropiat lui Plahotniuc, la şefia Guvernului. Noul guvern a fost confirmat în cadrul unei ceremonii secrete organizate noaptea târziu. Astfel, şi Guvernul, şi Parlamentul au ajuns în mâinile PD, o concentrare neobişnuită a puterii pentru un partid care s-a plasat al patrulea la ultimele alegeri parlamentare din 2014”, se spune în raport.
 
Deşi a promis schimbări rapide, Guvernul Filip a stagnat în cea ce ţine de cele mai importante reforme - reforma CNA şi adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului. Le fel, decurge cu greu ancheta jafului din sistemul bancar şi reforma BNM, iar guvernul nu a reuşit să semneze un nou contract de furnizare a energiei electrice, cu condiţii mai favorabile.

În raport se vorbeşte şi despre campania lansată de PD cu privire la promovarea sistemului uninominal. „Guvernul, şi mai ales PD, face lobby pentru modificarea Codului Electoral, prin adoptarea unui sistem electoral uninominal sau mixt, cu scopul de a obţine un avantaj în următoarele alegeri parlamentare”, remarcă experţii.

În 2016, mass-media a rămas sub control politic, fapt vizibil mai ales în timpul campaniei prezidenţiale, iar piaţa de publicitate a rămas monopolizată. Raportul aminteşte şi de atacurile în adresa presei independente, fiind adus drept exemplu ameninţările în adresa jurnalistului Constantin Cheianu, dar şi cazurile în care echipa Jurnal TV a fost agresată.

În raport, Freedom House analizează 29 de ţări din fostul spaţiu sovietic, Europa centrală şi de est. Estonia este considerată, în raportul pe 2017 (care se bazează pe evoluţiile din 2016) ţara cu cea mai stabilă democraţie, urmată de Letonia şi Slovenia. Pe ultimele locuri sunt Uzbekistanul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul.