Europarlamentar: „Rezultatele Raportului Freedom House 2017 pentru RM sunt foarte îngrijorătoare; Astfel de rapoarte sunt un barometru pentru investitorii străini, care vor ocoli Moldova”

Europarlamentar: „Rezultatele Raportului Freedom House 2017 pentru RM sunt foarte îngrijorătoare; Astfel de rapoarte sunt un barometru pentru investitorii străini, care vor ocoli Moldova”
Sursa: jurnal.md Foto: siegfriedmuresan.eu 05.04.2017 15:32
Rezultatele Raportului Freedom House 2017 pentru Republica Moldova sunt foarte îngrijorătoare şi arată că situaţia democraţiei din RM s-a înrăutăţit, în principal, din cauza problemelor din sistemul judiciar şi a lipsei implementării reformelor în acest domeniu.
 
Astfel comentează europarlamentarul Siegfried Mureşan raportul Freedom House „Naţiuni în Tranziţie”, apărut ieri, şi care califică Republica Moldova drept „un regim hibrid cu grave probleme de guvernare democratică, un nivel înalt al corupţiei şi mass-media controlată de oligarhi”.
 
„Autorităţile de la Chişinău trebuie să facă mai multe eforturi pentru combaterea corupţiei şi pentru a consolida democraţia şi independenţa justiţiei, rezultatele în aceste două domenii înrăutăţindu-se faţă de anul anterior, ceea ce este foarte îngrijorător, iar autorităţile din RM, în frunte cu preşedintele Igor Dodon, trebuie să lupte pentru combaterea corupţiei şi pentru domnia legii, ci nu să pună în pericol ceea ce s-a făcut până acum cu atât de mari eforturi din partea cetăţenilor”, susţine Mureşan.
 
Europarlamentarul mai atenţionează preşedintele RM să înţeleagă că astfel de rapoarte sunt un barometru pentru investitorii străini şi că, atâta timp cât faptele sale se reflectă negativ în imaginea ţării, investitorii vor ocoli Republica Moldova, nu se vor crea noi locuri de muncă şi nu va creşte nivelul de trai al cetăţenilor.
 
„Iată că acţiunile iresponsabile din ultimele luni ale preşedintelui Igor Dodon, care numai la începutul săptămânii încălca legea cu bună ştiinţă, semnând tratate fără ca acestea să fie legal negociate, nu rămân fără consecinţe în rândul cetăţenilor moldoveni. Ei înţeleg cât de toxice sunt astfel de atitudini, iar rezultatele Raportului Freedom House dovedesc acest lucru. Banii în economia moldovenească îi aduc investitorii, ei nu cad din cer şi nici Igor Dodon nu-i va dona din conturile sale. Preşedintele Igor Dodon are datoria să le explice cetăţenilor de unde va aduce fonduri care să dezvolte economia Republicii Moldova, cum va crea noi locuri de muncă şi cum va mări salariile şi pensiile moldovenilor dacă, prin acţiunile sale, alungă investitorii, singurul motor al unei economii eficiente”, continuă Siegfried Mureşan.
 
Raportul Freedom House publicat ieri mai arată că situaţia democraţiei din Republica Moldova s-a înrăutăţit, în principal, din cauza problemelor din sistemul judiciar şi a lipsei implementării reformelor în acest domeniu, accentuează europarlamentarul.
 
„Autorităţile de la Chişinău trebuie să prezinte rezultate concrete în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea situaţiei democraţiei şi a independenţei sistemului judiciar pentru a deveni o ţară atractivă pentru investitori. Asta vor cetăţenii Republicii Moldova, mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite, instituţii ale statului care să lucreze în slujba lor, nu a oligarhilor corupţi, o administraţie eficientă şi o justiţie egală pentru toţi şi în care să domnească statul de drept. Sunt cereri absolut justificate, de aceea, Uniunea Europeană, pentru că îşi doreşte să aibă în Republica Moldova un partener stabil şi prosper, sprijină cu fonduri europene de sute de milioane de euro şi cu expertiza specialiştilor săi implementarea reformelor agreate în cadrul Acordului de asociere de care Moldova are atât de mare nevoie pentru a atrage investitorii şi pentru a se dezvolta economic”, a conchis deputatul din Parlamentul European.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI