Unii invitaţi ai emisiunii au declarat că discuţiile pe tema sistemului uninominal de vot dispersează atenţia, iar în timp ce publicul este distrat cu dezbateri, diversiunea continuă.

„Simularea acestor dezbateri care iată le fac într-un mod nesperat, inimaginabil de deschis cu invitarea tuturor eu cred că asta este mai degrabă o fumigenă, o perdea de fum în spatele căreia ei să continue să-şi facă interesele. Ei mai degrabă îşi doresc să facă interesant şi distractiv acest stabilizeţ vreo doi ani cât mai avem până la următoarele alegeri. Aş vrea să evităm tema uninominalelor ci a diversiunilor guvernării care a pierdut orice fel de credibilitate şi orice iniţiativă a ei trebuie s-o privim prin prisma oare ce interese are lupul sub blana de oaie, în turma de oi. În mod sigur vrea din nou sânge. din nou vrea carne proaspătă”, a spus activistul civic, Oleg Brega.

„Un sistem corupt, cu o subordonare ierarhică, fără justiţie independentă şi cu o medie controlată poate compromite orice sistem. Problema nu este acolo. Heideţi să umblăm la finanţarea partidelor, că acolo-i marea problemă. De acolo se începe toată corupţia”, a declarat directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.

Totodată, mai mulţi comentatori consideră că promisiunea dată de autorii iniţiativei, precum că deputaţii care nu-şi vor face treaba vor putea fi revocaţi, ar fi doar o momeală.

„Ni se spune că veţi putea retrage aceşti candidaţi, parlamentare, care nu vă sunt pe plac, dar avem experienţa cu primarul general al capitalei. S-a venit cu ideea organizării unui referendum şi până acuma se judecă. Atunci care sunt şansele pentru noi ca să avem un Parlament care ne reprezintă?”, a spus Lilia Carasciuc, director Transparency International Moldova.

„Eu ştiu despre un primar liberal de la Selişte, Orhei. De câţiva ani oamenii se judecă, au creat şi un grup de iniţiativă, l-au înregistrat la CEC, au încercat să obţină referendum de destituire şi toate instanţele controlate de actuala guvernare l-au porotejat pe primarul liberal. Şi noi vorbim de primarul capitalei? Nu putem da afară un primar pentru că aparţine unui partid care trebuie. Dar un deputat care va fi din coaliţie?”, a declarat Brega.

Că un deputat din 101 nu poate schimba nimic de unul singur, ar fi o altă realitate care ar spulbera lozinca „votul tău, deputatul tău”.

„Spune hai să alegem un deputat care o să fie deputatul tău, nu poate să fie deputatul tău acela că nu o să vină să-ţi măture sub gard sau o să-ţi facă ţie numai drum. Noi avem nevoie de deputaţi care să voteze bugetul, că aceea este legea cea mai importantă, să elaboreze politici externe să aplice reforme, adică să ia decizii majore”, a spus Vitalie Pavlicenco, preşedinte PNL.

Rămâne valabilă şi regula de aur că legislaţia electorală nu se modifică în ajun de alegeri.

„Deputaţii tot cad sub incidenţa regulilor cu privire la conflictul de interese. Deputaţii nu-şi pot scrie legi pentru ei. Şi atunci de ce noi discutăm despre modificarea regulilor pentru alegerile din 2018 sau 2019. De ce nu pentru cele din 2022 sau 2023? Pentru mine este lucru cert. Partidul care promovează această idee are o popularitate de 4-5 procente şi el înţelege că în sistemul politic actual el nu are control în viitorul Parlament şi promovează această iniţiativă pentru a-şi mări şansele de succes”, a declarat Vlad Gribincea.

Invitaţii emisiunii au abordat ipoteza că de fapt s-ar ţinti spre adoptarea unui sistem mixt.

„Dacă este mixt vor beneficia aceste două partide - socialiştii şi PD-ul. Nu este exclus că ei se vor înţelege foarte bine, pentru că PD-ului acum îî trebuie să aibă, nu la faţadă, dar o înţelegere cu socialiştii, ca să nu se pornească dosarele contra lui Plahotniuca”, a spus Lilia Carasciuc.

„Având în vedere faptul că socialiştii nu se ştie cum câştigă şi ei în uninominale. Nu putem exclude că poate se presează cu uninominalul ca după aceea să vină la un sistem electoral mixt. Socialiştii poate că într-adevăr consideră că în uninominale ei nu prea vor câştiga, da pe listă măcar se vor promova un pic. Dar poate că se presează cu uninominalele, ca să se ajungă la un sistem electoral mixt”, a spus Vitalie Pavlicenco.

„Ei acuma vor să împartă societatea în alb şi negru. Dodon o să fie contra, Plahotniuc o să fie pentru, şi o să încerce să câştige câte jumătate din tort. O diversiune. Nu întâmplător Plahotniuc l-a susţinut pe Dodon ca să ajungă preşedinte. A avut nevoie de un astfel de preşedinte ca el să pară bun, proeuropean, în raport cu răul”, a spus activistul civic, Oleg Brega.

„PD-ul ar vrea uninominale, e mai simplu pentru el, dar nu are voturi. Socialiştii ar vrea să fie numai liste de partid probabil. Aşa că un compromis i-ar împăca pe ambii”, a declarat Vlad Gribincea.