Discuţiile au vizat nivelul democraţiei din RM, în condiţiile în care instituţiile statului se află la cheremul unor interese înguste. Un subiect aparte a fost şi controversata iniţiativă a PD de a schimba sistemul electoral în ajunul alegerilor parlamentare. Potrivit liderilor opoziţiei antioligarhice, oficialii europeni împărtăşesc îngrijorarea faţă de starea lucrurilor din RM şi vor pune umărul pentru a nu permite deraierea ţării noastre de la cursul veritabil proeuropean.

Preşedintele Fundaţiei KAS, Hans-Gert Pottering, a declarat, în cadrul întâlnirii, că fundaţia pe care o conduce va susţine forţele proeuropene partenere.

„Primirea preşedinţilor partidelor partenere din Republica Moldova de către Hans-Gert Pöttering. Discuţia s-a axat pe teme precum provocările politice, economice şi sociale ale statului de drept din RM, dar şi pe stadiul integrării europene a ţării. Preşedinţii de partid au mulţumit Fundaţiei Konrad Adenauer pentru cooperarea, bazată pe încredere, în sfera dezvoltării şi consolidării durabile a democraţiei şi a statului de drept. Preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer le-a mulţumit oaspeţilor pentru colaborarea strânsă şi i-a asigurat că Fundaţia Konrad Adenauer va susţine intens partidele partenere în continuarea proceselor de reformă necesare şi va sprijini forţele proeuropene”, se spune într-o declaraţie a Fundaţiei.

Liderii PPDA, PAS şi PLDM au mai avut întâlniri şi cu vicepreşedintele Grupului Parlamentar CDU/CSU pentru Apărare şi Politică Externă, Franz-Josef Jung, cu preşedintele Forumului Moldo-German, Fritz Felgentreu, şi cu alţi oficiali germani. În zilele următoare, sunt programate întrevederi cu înalţi oficiali de la Bundestag, dar şi din cadrul Biroului Federal al Afacerilor Externe pentru Europa de Est. Liderii celor trei formaţiuni urmează să participe şi la o discuţie cu tema „Mai mult decât geopolitică: integrarea europeană a Republicii Moldova”. Dezbaterea va avea loc la Academia Konrad-Adenauer-Stiftung.