„Sistemul electoral care este acum nu va mai fi. Acest sistem pleacă în istorie. Va fi sistemul propus de mine sau cel propus de Vlad Plahotniuc. Noi am propus ca din numărul total de deputaţi, jumătate să fie aleşi pe liste de partid, iar cealaltă - pe circumscripţii electorale. Aceasta ar permite accederea în Parlament a liderilor de opinii, etnii, regiuni şi de a rezolva anumite lacune. Desigur, nu trebuie să admitem proiectul uninominal”, a declarat Igor Dodon, la postul public de televiziune.

Potrivit şefului statului, Codul Electoral va fi modificat, fiind acceptată iniţiativa sa sau cea a Partidului Democrat.

„De ce au venit ei cu această propunere? Pentru că toate partidele care au fost la guvernare în ultimii cinci-şapte ani, conform tuturor sondajelor, nu mai trec în următorul Parlament. PDM se află la limita trecerii în următorul Legislativ şi înţelegând acest lucru, propune schimbarea în uninominal, crezând că astfel va reuşi. Considerăm că nu trebuie schimbat sistemul electoral de vot în funcţie de ambiţiile unui partid politic”, a afirmat Dodon, admiţând totuşi că sistemul electoral ar putea fi schimbat aşa cum propune PD.

Amintim că Igor Dodon a propus, la începutul acestei săptămâni, implementarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova, despre care se spune că ar fi varianta ideală pentru PD. Liderii opoziţiei au calificat iniţiativa lui Dodon drept o dovadă a înţelegerii acestuia cu Vladimir Plahotniuc. Indiferent de forma în care este servită publicului, propunerea preşedintelui ţării de a implementa un sistem electoral mixt în locul celui uninominal are în spate un acord făcut între şeful PD şi şeful statului, spun ei.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, spunea din start că sistemul mixt este, de fapt, ceea ce urmăreşte cu adevărat Plahotniuc. „Ţinta maximă a oligarhului nu este uninominalul cu lipsirea deputatului nedemn de mandat, ci sistemul mixt, în care mult trâmbiţata retragere dispare, iar schimbarea sistemului necesită modificarea cu doar 51 de deputaţi a Codului Electoral, nu şi a Constituţiei. De asemenea, în imaginaţia sa, sistemul mixt e colacul de salvare de la puşcărie, convenit deja şi cu Dodon, în perspectiva unei alianţe de stânga (ei şi prin simbolul comun utilizat de PSRM şi Edelweiss, steaua cu 5 colţuri, sunt ca doi siamezi). Dodon ştie bine ce i se va întâmpla când Platforma DA va accede la putere - împreună cu Plahotniuc îşi vor analiza isprăvile la puşcărie”, declara Andrei Năstase, acum o lună.

Faptul că sistemul mixt este ceea ce-şi doreşte oligarhul Plahotniuc o dovedeşte şi faptul că acesta a încercat şi în 2012-2014 să obţină adoptarea acestuia în RM. În timpul crizei politice de la începutul anului 2013, la iniţiativa oligarhului Plahotniuc, deputaţii liberal-democraţi, cei democraţi şi unii deputaţi neafiliaţi au votat pentru schimbarea sistemului electoral proporţional în unul mixt. S-a întâmplat pe 19 aprilie 2013. Iniţiativa legislativă înaintată atunci de Plahotniuc prevedea că jumătate dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate - în circumscripţii uninominale. Proiectul a căzut peste trei săptămâni, după ce PLDM-iştii s-au răzgândit şi au votat, împreună cu PCRM, pentru abrogarea legii respective.