PSRM a înregistrat în Parlament proiectul privind introducerea sistemului mixt

PSRM a înregistrat în Parlament proiectul privind introducerea sistemului mixt
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 19.04.2017 19:41
Zis şi făcut. După ce ieri şeful statului, Igor Dodon, a anunţat despre iniţiativa privind introducerea unui sistem electoral mixt, astăzi fracţiunea PSRM, formaţiune pe care a condus-o anterior, a şi înregistrat un proiect de lege în acest sens. Se întâmplă în contextul în care unii dintre socialişti au declarat public anterior că partidul nu va opta pentru un atare sistem. Cert este că mai mulţi deputaţi din PSRM pledează pentru păstrarea actualului sistem electoral, dar invocă disciplina de partid şi faptul că uninominalele propuse de PD trebuie oprite. Plahotniuc insistă însă pe ideea sa. 

Pentru iniţiativă a semnat întreaga fracţiune a PSRM, iar decizia a fost luată în urma şedinţei de ieri a Consiliului Republican. Cei mai mulţi deputaţi socialişti, inclusiv şefa fracţiunii, Zinaida Greceanîi, nu au răspuns la telefon pentru a ne spune de ce şi-au schimbat brusc opinia. Am reuşit însă să discutăm cu doi dintre aceştia.

Anterior, însă, deputatul PSRM Vladimir Ţurcan a declarat la emisiunea Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV că socialiştii nu vor vota, alături de Plahotniuc, pentru un sistem electoral mixt.

L-am telefonat de mai multe ori pe deputatul Ţurcan pentru un comentariu, însă el nu a răspuns la apeluri. Totuşi, se pare că părerile sunt împărţite în PSRM, iar cuvântul-cheie invocat este disciplina de partid.

Socialiştii au mai declarat că, în cazul în care va fi adoptat proiectul PD, ei îşi rezervă dreptul de a boicota următoarele alegeri parlamentare.

Amintim că Igor Dodon a anunţat ieri că propune implementarea sistemului mixt în Republica Moldova, astfel ca 51 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar restul în circumscripţii electorale.

Liderii celor şase partide din opoziţie care au semnat o declaraţie comună prin care pledează pentru păstrarea actualului sistem electoral, dar şi mai mulţi analişti nu cred însă în acest război de replici dintre PD şi PSRM. Ei afirmă că Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon au avut din start o înţelegere, astfel ca să se ajungă la o variantă de compromis, adică la sistemul mixt, învinuiri ce au respinse de Igor Dodon. Plahotniuc a reacţionat pe blogul său, unde a scris că proiectul PSRM ar fi o ficţiune şi că votul uninominal va fi implementat indiferent de încercările socialiştilor.

De menţionat că un proiect de lege similar celui depus acum de PSRM a fost propus chiar de către Plahotniuc în 2013. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI