Colaborarea dintre Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc a devenit subiect de actualitate încă în 2011, imediat după ce primul, alături de colegele Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc, a părăsit Partidul Comuniştilor, pentru ca pe 16 martie 2012 să dea voturile care nu-i ajungeau majorităţii parlamentare de atunci, incluzând Partidul Democrat, pentru alegerea unui şef de stat. Astfel, cu votul lui Dodon, a fost evitată dizolvarea Parlamentului şi declanşarea scrutinului parlamentar anticipat. Mai mulţi comunişti, dar şi politicieni din alte partide, au declarat că Dodon ar fi primit pentru asta trei milioane de euro de la oligarhul Plahotniuc.

De atunci şi până în prezent, deşi s-au declarat în opoziţie, Dodon şi Partidul Socialiştilor au votat în Parlament mai multe iniţiative pentru care PD-ul nu avea voturi suficiente în coaliţia guvernamentală.

Subiectul colaborării cu Vladimir Plahotniuc a fost la ordinea zilei mai ales în perioada electorală pentru prezidenţialele din 2016, din care Dodon a ieşit învingător, iar multe analizele politice au relevat faptul că victoria i-a datorat-o oligarhului, chiar dacă, oficial, Partidul Democrat pe care îl conduce acesta, dar şi personal controversatul om de afaceri şi-au declarat susţinerea pentru Maia Sandu. Drept sprijin tacit al candidatului socialist a fost calificat inclusiv comportamentul holdingului media deţinut de Plahotniuc, care a atacat-o voalat pe Maia Sandu, sugestivă în acest sens fiind mai ales scornirea că Moldova îşi va deschide porţile pentru imigranţii sirieni, dacă Sandu va deveni preşedinte. Un alt indiciu a fost refuzul majorităţii parlamentare de a le permite studenţilor să voteze în turul doi al scrutinului prezidenţial în localitatea în care învaţă, electoratul tânăr fiind perceput preponderent drept susţinător al Maiei Sandu. Totodată, au fost refuzate mai multe solicitări cu privire la facilitarea votului în diasporă, fiind binecunoscut faptul că moldovenii aflaţi peste hotare o susţineau masiv pe Sandu. Comisia Electorală Centrală a refuzat să suplimenteze secţiile de votare şi să le permită cetăţenilor moldoveni din străinătate să voteze în baza buletinului de identitate în cazul în care nu au paşaport. Pe lângă sprijinul tacit acordat lui Dodon, parteneriatul electoral dintre acesta şi Partidul Democrat a fost dat pe faţă şi de faptul că publicitatea candidatului socialist putea fi văzută pe sediile PD. Sprijinul acordat de partidul oligarhului pentru Dodon a ajuns până la retragerea candidatului propriu, Marian Lupu, din cursa prezidenţială. Declaraţiile precum că acest pas a fost făcut pentru a o susţine pe Sandu au fost calificate de numeroşi comentatori şi politicieni drept false, fiind percepute, pe de o parte, drept o încercare de a o discredita pe candidata din partea forţelor antioligarhice în faţa alegătorilor săi, iar pe de alta, drept o încercare de a mări şansele lui Dodon să ia destule voturi din primul tur.

Socialistul şi oligarhul neagă că ar avea un parteneriat, ba mai creează şi aparenţele unei confruntări, mai ales pe filieră geopolitică, dar nu numai. Dodon s-a autodeclarat în opoziţie faţă de majoritatea de la guvernare şi chiar a promis în campania sa electorală că va declanşa alegeri parlamentare anticipate în 2017 pentru a schimba actuala clasă politică. Ajuns în fotoliu, însă, a renunţat la acest deziderat, se pare, având în vedere că în toamna acestui an vrea abia să organizeze un referendum, inclusiv pe această temă, dar şi acela doar consultativ.

Şi în cazul anunţatei împotriviri a lui Dodon şi a PSRM faţă de ideea introducerii votului uninominal, mai mulţi analişti şi politicieni au declarat că se mimează lupta pentru a ajunge până la urmă la un sistem mixt, care ar avantaja atât PD-ul, cât şi pe socialişti.

„Având în vedere faptul că socialiştii nu se ştie cum câştigă şi ei în uninominale. Nu putem exclude că poate se presează cu uninominalul ca după aceea să vină la un sistem electoral mixt. Socialiştii poate că într-adevăr consideră că în uninominale ei nu prea vor câştiga, da pe listă măcar se vor promova un pic. Dar poate că se presează cu uninominalele, ca să se ajungă la un sistem electoral mixt”, a spus Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL.

„Ei acuma vor să împartă societatea în alb şi negru. Dodon o să fie contra, Plahotniuc o să fie pentru, şi o să încerce să câştige câte jumătate din tort. O diversiune. Nu întâmplător Plahotniuc l-a susţinut pe Dodon ca să ajungă preşedinte. A avut nevoie de un astfel de preşedinte ca el să pară bun, proeuropean, în raport cu răul”, a declarat activistul civic, Oleg Brega.

„PD-ul ar vrea uninominale, e mai simplu pentru el, dar nu are voturi. Socialiştii ar vrea să fie numai liste de partid probabil. Aşa că un compromis i-ar împăca pe ambii”, a spus Vlad Gribincea, director executiv al Centrului de Resurse Juridice.

Igor Dodon neagă însă că ar fi discutat cu reprezentanţi ai Partidului Democrat pe marginea noii sale iniţiative.

„Eu nu am vorbit cu PD la acest subiect. Eu nu am vorbit cu liderii lor”, a spus Igor Dodon, preşedintele RM.

Amintim însă că înainte să înregistreze în Parlament actuala iniţiativă privind trecerea la sistemul de vot uninominal, încă în 2013, Vladimir Plahotniuc a promovat şi chiar a obţinut votarea în legislativ a unui proiect cu privire la introducerea sistemului electoral mixt. Atunci, însă, legea a fost abrogată prin votul comun al PLDM şi PCRM. Se întâmpla în perioada în care era în plină desfăşurare o luptă pe faţă între Plahotniuc şi liderul de atunci al liberal-democraţilor, Vladimir Filat, în prezent condamnat pentru implicare în frauda de la Banca de Economii.