Expert: „Faptul că o parte importantă a clasei politice şi a societăţii civile respinge votul uninominal este un semnal de alarmă”

Expert: „Faptul că o parte importantă a clasei politice şi a societăţii civile respinge votul uninominal este un semnal de alarmă”
Sursa: jurnal.md Foto: europalibera.org 15.04.2017 12:08
Chiar dacă Partidul Democrat ar fi găsit deja numărul necesar de voturi pentru a adopta proiectul respectiv de lege, faptul că o parte importantă a clasei politice, dar şi a societăţii civile respinge votul uninominal este un semnal de alarmă, din perspectiva stabilităţii politice şi sociale. De această părere este istoricul şi analistul politic Gheorghe Cojocaru.
 
„Argumentele „pro”, ale democraţilor, ca şi cele „contra”, ale oponenţilor politici ai acestora, sunt, în fond, cunoscute. Dacă primii pun accentul pe efectul alegerii în viitorul Parlament a unor oameni pe care alegătorii să-i cunoască la faţă, ultimii, dimpotrivă, insistând asupra menţinerii actualului sistem electoral, acuză intenţiile de demolare a democraţiei participative şi a rolului partidelor în viaţa publică. Conducerea PD este acuzagtă, totodată, de manipularea opiniei publice şi de intenţia ascunsă de a-şi aroga întreaga putere în stat. Nou este faptul că partidele semnatare ale declaraţiei se pronunţă categoric nu numai împotriva votului uninominal, dar şi împotriva unui sistem de vot mixt, ameninţând deschis cu ample acţiuni de protest”, spune istoricul.
 
„Aliaţii democraţilor ar fi, după cum se susţine, o parte a alegătorilor înşişi care agreează trecerea la votul uninominal, mai puţin însă şi singurul lor partener de la guvernare, Partidul Liberal, care nu se arată entuziasmat de această iniţiativă. Chiar dacă Partidul Democrat ar fi găsit deja numărul necesar de voturi pentru a adopta proiectul respectiv de lege, faptul că o parte importantă a clasei politice, dar şi a societăţii civile respinge votul uninominal este un semnal de alarmă, din perspectiva stabilităţii politice şi sociale”, a declarat Gheorghe Cojocaru, la Radio Europa Liberă.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI