Vladimir Socor a prezentat aseară la Cabinetul din Umbră acţiunile fostului premier care i-au adus un „sfârşit trist carierei sale politice”.

„Eu marchez sfârşitul trist al unei amiciţii de 25 de ani cu Leancă. Dânsul s-a lăsat măgulit. A permis ca însăşi conştiinţa dumisale să fie capturată, ca şi statul, de către Plahotniuc. Când a devenit premier, Leancă i-a exclus din Guvern pe miniştrii Veaceslav Negruţa şi Dorin Recean. Este vorba de miniştrii reformatori, miniştrii care au încercat să pună capăt jafului, care au încercat să facă în aşa fel încât autorităţile internaţionale să monitorizeze activităţile lui Plahotniuc”, a declarat Vladimir Socor.

„După aceea a spus că a fost un simplu premier, dar aceasta nu l-a împiedicat să semneze cedarea Aeroportului Internaţional Chişinău către interese corupte ruseşti. Îmi amintesc interviul la Jurnal TV din 2014, când Leancă a menţionat că „i s-a spus” că această concesiune va fi aranjată cu o companie sud-coreeană. Deci dânsul nici măcar nu citise dosarul”, a adăugat expertul politic.

În continuare, Iurie Leancă a luat proasta decizie de a-l susţine la prezidenţiale pe premierul de atunci al României, Victor Ponta. „Ponta este un personaj plin cu dosare de corupţie. L-a susţinut pe social-democratul Victor Ponta în ciuda recomandărilor insistente ale PPE să n-o facă”, a remarcat Vladimir Socor.

Iurie Leancă a comis-o din nou la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova atunci când s-a încăpăţânat să candideze şi a refuzat să se retragă în favoarea candidatului antioligarhic.

„Leancă a fost somat de mai multe ori să renunţe la candidatura sa la prezidenţialele din 2017, candidatură aranjată de Plahotniuc cu scopul de a şterpeli câteva procente din voturile Maiei Sandu şi ale lui Andrei Năstase. S-a încăpăţânat, a candidat şi a ieşit până la urmă cu 3%. Şi-a pierdut popularitatea chiar şi la Cimişlia, în localitatea sa natală”, a amintit Vladimir Socor.

„Acum Iurie Leancă a sfârşit prin a fi îndepărtat chiar şi de PPE. Partidul înjghebat de Leancă la Chişinău cu această titulatură falsă nu mai are relaţii cu PPE. În loc de aceasta, PPE are acceptat ca membru cu statut de observator PLDM, iar PPDA şi PAS au depus cereri şi cu siguranţă vor fi acceptaţi ca membri cu statut de observator”, a mai spus expertul politic.