Decizie la Summitul Uniunii Economice Euroasiatice: RM se pricopseşte cu statutul de membru observator al organizaţiei

Decizie la Summitul Uniunii Economice Euroasiatice: RM se pricopseşte cu statutul de membru observator al organizaţiei
Sursa: jurnal.md Foto: TACC 14.04.2017 14:37
Republica Moldova va deveni membru observator al Uniunii economice euroasiatice (UEE). O decizie de principiu a fost luată astăzi la Summitul organizaţiei care se desfăşoară la Bişkek.

Toţi cei cinci preşedinţi prezenţi - Vladimir Putin (Rusia), Aleksandr Lukaşenko (Belarus), Nursultan Nazarbaiev (Kazahstan), Serge Sarkisian (Armenia) şi Almazbek Atambaev (Kârgâzstan) - au susţinut solicitarea lui Igor Dodon.

„Desigur, acest lucru nu înseamnă că Moldova devine de azi membru al Uniunii Economice Eurasiatice, dar ne oferă o oportunitate pentru a afla mai multe despre principiile de muncă, de organizare şi deschide noi oportunităţi pentru agenţii economici”, a comentat Dodon pe contul său de Facebook.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată la 1 ianuarie 2015. Structura executivă a organizaţiei - Comisia Economică Eurasiatică - are sediul la Moscova. Organizaţia a adoptat principiul circulaţiei libere a forţei de muncă şi vizează constituirea unei pieţe unice pentru construcţii, retail şi turism.

Următor summit al UEE va avea loc în octombrie la Moscova. 

Precizăm că, la începutul lui aprilie, Igor Dodon a semnat un memorandum privind colaborarea dintre Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova. Dodon a vorbit despre această intenţie în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu Vladimir Putin la Moscova, iar după aceasta presa rusă a titrat - Preşedintele decorativ al Republicii Moldova mimează „integrarea euroasiatică”. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI