„Din informaţiile de care dispunem, cunoaştem că emisari ai lui Plahotniuc şi companii de lobby plătite gras din banii furaţi de la cetăţenii ţării noastre încearcă să convingă diverse cancelarii şi politicieni occidentali că „proeuropeanul” Plahotniuc ar fi ţinta unor persecuţii şi atentate organizate la Moscova. Prin scrisoarea premierului Filip adresată la 16 august, 2016, Washingtonului, nota lui Candu şi Filip din 09 martie, 2017, adresată Moscovei, şi pretinsul atentat din 7 aprilie, 2017, oligarhul Plahotniuc încearcă să obţină rezoluţii de susţinere a sa de la Bruxelles şi Washington, manipulând mediile diplomatice şi cancelariile vestice”, scria acum două zile liderul PPDA.

Declaraţiile au prins contur chiar a doua zi, când în presa din SUA a răsărit un nou editorial semnat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acesta nu doar că se laudă că el şi partidul său luptă cu corupţia, cu preşedintele pro-rus şi cu diverse provocări, dar chiar cere deschis sprijin. Mai mult, deşi nu mai există loc de dubii că anume Plahotniuc l-a făcut pe Igor Dodon preşedinte, Plahotniuc vorbeşte în termeni îngrijorători despre orientarea geopolitică a şefului statului şi imediat are grijă să dea asigurări că el şi nimeni altul va ţine situaţia sub control.

„Moldovenii au fost la vot în urmă cu 5 luni şi au ales un preşedinte pro-rus. Acest lucru i-ar putea îngrijora pe americani, dar vestea bună este că partidul pe care îl conduc, Partidul Democrat din Moldova (PDM), deţine în continuare majoritatea în Parlament, conduce Guvernul şi nu are nicio intenţie de a schimba politicile pro-americane şi pro-europene ale Moldovei. De fapt, Moldova este în căutare de oportunităţi pentru a aprofunda legăturile cu Vestul, inclusiv cu Congresul SUA, cu noua administraţie Donald Trump şi cu mediul de afaceri american. Moldova este o ţară mică, aflată în prima linie a democraţiei. Nu este nici naivă cu privire la dificultăţi şi nici temătoare în legătură cu oportunităţile sale. Cerem partenerilor noştri să înţeleagă, alături de noi, că progresul Moldovei va continua să necesite sprijinul aliaţilor occidentali, care apreciază cât de mult a progresat ţara şi cât de departe ar putea ajunge dacă merge înainte pe acest drum”, se spune în articolul semnat de oligarhul Plahotniuc.

Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunţat despre anihilarea unei grupări criminale care intenţiona să execute un omor la comandă şi că planul a fost zădărnicit de către poliţiştii şi procurorii din RM împreună cu instituţiile de drept din Ucraina. Opt persoane au fost reţinute la Chişinău, iar alte nouă, în ţara vecină. Totodată, ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a anunţat despre dejucarea unei tentative de asasinat a oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. Operaţiunea a avut loc concomitent la Chişinău şi Kiev.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei a publicat imagini cu presupuşii organizatori ai tentativei de omor, iar imaginile au alimentat şi mai mult opiniile în societate precum că totul este doar o făcătură. Or, în imagini apar trei indivizi care vorbesc, în amiaza-mare, în mijlocul unei curţi în care se află mai mulţi oameni, despre cum ar urma să aibă loc operaţiunea. Aceştia pun la cale „asasinatul”, desenând cu degetul pe pământ cum arată zona în care ar urma să aibă loc omorul.

Presupusa tentativă de omor a oligarhului Plahotniuc nu a fost luată în serios de opinia publică şi a fost calificată drept victimizare a şefului PD cu un antirating de peste 90 la sută şi o manevră de a distrage atenţia opiniei publice. Iar deputatul român Matei Adrian Dobrovie a calificat toată istoria cu atentatul drept un „circ mediatic”.

„Pentru a distrage atenţia opiniei publice de la problemele reale ale RM, oligarhul Plahotniuc şi-a înscenat un „asasinat” în mass-media. Potrivit informaţiilor din presă, Vladimir Plahotniuc ar fi fost ţinta unei tenative de asasinat plănuită de mafia din Rusia. Doar că presupuşii criminali au discutat pe stradă detaliile operaţiunii şi au desenat cu degetul pe pământ schema amplasării clădirii în care trebuia să aibă loc asasinatul. Partidul pe care îl conduce şi finanţează Plahotniuc încearcă să-şi creeze o legitimitate prin mijloace neortodoxe. Deşi este cotat cu doar 2% în sondaje, PD a reuşit să controleze tot mai mulţi aleşi, ajungând de la 19 deputaţi (în urma alegerilor din 2014) la 40 (prin atragerea ultimilor 6 traseişti). Problemele reale ale RM sunt corupţia sistemică, furtul miliardului, spălarea banilor mafiei ruse prin băncile şi sistemul judecătoresc. Pentru toate acestea, Plahotniuc oferă ca „soluţie” circul mediatic”, a fost reacţia parlamentarului de la Bucureşti.