Potrivit fostului prim-ministru, votul uninominal a fost testat cu succes în Găgăuzia, unde PD a reuşit „performanţa” pe care n-au reuşit-o guvernele ţariste, sovietice, democratice şi voroniste - de a controla autonomia.

„Găgăuzii au început a se stabili în Basarabia la începutul secolului XIX, fiind mereu loiali guvernelor centrale. Drept recompensă au primit un grad înalt de autonomie culturală, dar şi multiple înlesniri. Au avut şi spirit comunitar extraordinar. Au avut, căci se pare că nu-l mai au... Ceea ce nu au reuşit guvernele ţariste, sovietice, democratice, voroniste a reuşit Partidul Democrat, care exercită astăzi controlul total al Autonomiei. Cum a fost posibilă această „performanţă” istorică? Acum patru ani Găgăuzia a devenit un poligon de testare a tehnologiilor uninominalilor, în versiune moldovenească. Atunci, la alegerile în Adunarea Populară, cu un efort susţinut logistic şi financiar, a fost promovat un grup de „independenţi” aleşi pe sprânceană de PD. Au urmat alegerile başcanului. Tot PD „şi-a adjudecat la Moscova” (vorba unui consilier de la preşedinţia rusă) meritul de a fi aleasă doamna Vlah. Ceva similar cu „alegerea” lui Dodon”, scrie fostul premier.

Numai că cei de la PDM sunt oameni cu experienţă în business şi ştiu rostul banului, spune Sturza. „Costurile foarte mari cu un vot obţinut (vedeţi cazul Lupu! pe unde o mai fi?) i-a făcut să schimbe tactica. La ultimele alegri în Adunarea Populară nu s-a cheltuit mult. Localnicii au fost lăsaţi să aleagă „independenţi”, după bunul lor plac. „Argumentele” au venit mai târziu. Unii aleşi nu s-au lăsat rugaţi, tranzacţionându-şi imediat votul. Alţii, mai nătărăi, au fost „convinşi” cu scheletele din dulap, dosare, păcate...”, continuă fostul prim-ministru.

„Doamna başcan Irina Vlah s-a trezit în faţa faptului împlinit: cei pe care îi considera „ai ei”, majoritatea sunt, de fapt, „democraţi” deghizaţi în „independenţi”. Singurul (!) democrat „pe faţă” Vladimir Cîssa din micuţul sat Bujac l-a înlocuit pe neaşteptate pe Alexandr Tarnavski la şefia Adunării Populare. Acesta şi-a adus aminte că nu cunoaşte limba găgăuză... deşi mulţi îl consideră o persoană inteligentă şi echilibrată. Se pare că doamna Vlah, o persoană cu experienţă politică, dar şi respectată în autonomie, se confruntă, politic vorbind, cu o grupare bine organizată şi extrem de virulentă. Sper să nu fie luată la pumni ca şi fostul başcan! Cred că o minte (colectivă) sclintită de la Chişinău îşi doreşte să controleze autonomia găgăuză prin metoda cecenă: ai lor contra la ai lor. E un joc cu focul, dar nu cred ca prietenii mei găgăuzi nu înţeleg asta”, mai declară Ion Sturza.

Totodată, ex-premierul spune că pledează pentru actualul sistem electoral, menţionând că astfel se consolidează democraţia.

„Nu vreau să dau sfaturi ce sistem electoral este bun pentru RM. Dar nici nu aş sta la „sfat cu poporul”. Toţi vor dori „să-l aibă” pe deputat. Personal, pledez pentru sistemul actual. Trebuie să privim strategic, nu conjunctural, pe moment. Democraţia reprezentativă se consolidează prin partide care, în cazul Moldovei, au nevoie de afirmare. Alternativa este „bazarul” politic, hăţişul şi corupţia. Un lucru este evident: aceste schimbări majore trebuie făcute prin consens larg la nivel politic. O decizie luată de un parlament (sau poate la şedinţa de luni) cu majorităţi formate prin corupere nu va avea legalitatea necesară! Îmi permit şi un sfat: lăsaţi Găgăuzia în pace! Pace la care ţinem şi ne mândrim de mai mult de 200 de ani! Nu vă luaţi şi acest păcat pe capul vostru... Aveţi destule”, a conchis fostul prim-ministru.