Caşcavalul din capcană

Potrivit lui Plahotniuc, noul sistem uninominal va asigura „controlul cetăţenilor asupra politicienilor”, va permite ca cetăţenii să aleagă „oameni, nu liste de partid”, iar fiecare raion va avea reprezentanţi în Parlament, aleşi chiar din comunităţile locale. Mai mult, a spus liderul PDM, „noul sistem electoral va include posibilitatea revocării deputatului ales uninominal dacă acesta nu-şi va face datoria faţă de cetăţeni. Un alt avantaj al sistemului va fi reprezentarea moldovenilor din diaspora în Parlament, care vor avea pentru prima dată deputaţii lor în Legislativul de la Chişinău”, a argumentat Plahotniuc.

Totuşi, el a precizat că documentul va fi votat în Parlament doar după ce va avea avizul Comisiei de la Veneţia şi după consultări publice inclusiv cu societatea civilă şi cu partidele parlamentare şi extra-parlamentare.

Nu are voturile necesare

Nu este clar deocamdată cum va fi votat proiectul lui Plahotniuc în Parlament, deoarece o majoritate care să-l susţină se pare că nu există. Liberalii, care fac parte din actuala majoritate parlamentară şi care guvernează alături de PD, au anunţat că nu vor susţine o astfel de iniţiativă. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, sprijinit la nivel parlamentar de Partidul Socialiştilor, a spus că iniţiativa lui Plahotniuc este „ceva de neadmis, sfidător”: „Ca preşedinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova”, a reacţionat Dodon.

Pe de altă parte, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că cetăţenii nu trebuie să se teamă de schimbarea sistemului electoral. El nu a spus pentru ce sistem electoral pledează, dar a criticat actualul sistem care, în opinia lui, generează partide fără democraţie internă, fără lideri, dar cu proprietari politici. „Sistemul electoral la rândul său este formator de alte sisteme. Dă naştere la sistemul politic, sistemul economic şi social. Sistemul electoral, după cum este construit, produsul lui marchează viaţa noastră pe decenii înainte. Oamenii trebuie să aleagă ce vor ei. Dacă le place ce au acum, sigur că nu trebuie de schimbat nimic. Dar dacă nu le place, dacă este o problemă o căutăm şi o remediem”, a menţionat Tănase la „10TV”.

Se anunţă proteste

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că schimbarea sistemului electoral ar fi o  încercarea disperată a lui Plahotniuc de a se menţine cu orice preţ la putere: „Plahotniuc zice că oamenii îşi vor alege singuri deputaţii, însă nu zice că deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic în Parlament de unul singur, pentru că un singur deputat înseamnă un singur vot”. O altă problemă este monitorizarea şi controlul procesului electoral în regiunea transnistreană: „Interesele cui vor apărea în Legislativ acei deputaţi? Este o minciună că cetăţeanul va putea să retragă mandatul deputatului ales”, a menţionat Maia Sandu. Şi asta pentru că Legea Supremă nu prevede o modalitate de rechemare a deputatului ales.

Liderul Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, susţine că iniţiativa lui Vlad Plahotniuc de schimbare a sistemul electoral poate fi oprită doar dacă partidele de opoziţie, societatea civilă şi întreaga populaţie îşi vor consolida eforturile. Potrivit lui Năstase, în spatele iniţiativei lui Plahotniuc s-ar ascunde intenţia „clanului Plahotniuc-Dodon de a se menţine la putere cu orice preţ”.

„Facem apel către întreaga populaţie, către opoziţie şi societatea civilă să ne conjugăm eforturile pentru a bloca această iniţiativă de modificare a sistemului electoral în interesul personal al lui Plahotniuc”, a menţionat Năstase. Liderul PPDA consideră că „este necesar ca de comun acord să stabilim mijloacele de contracarare a acestei iniţiative, inclusiv prin organizarea unor proteste de amploare”. „Data şi locul de desfăşurare a acestora vor fi anunţate în cel mai scurt timp, în urma consultărilor”, a precizat Năstase.

Săptămâna trecută a fost prezentat un sondaj de opinie din care reieşea că aproape 80% dintre moldoveni îşi doresc trecerea la un sistem electoral uninominal. Sondajul a fost prezentat de o companie care este condusă de acelaşi personaj pe numele căruia este înregistrat şi ONG-ul care, în iarna anului 2016, organiza manifestaţii în susţinerea lui Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru.