„Vladimir Plahotniuc, cunoscut ca cel mai corupt politician din ţară, ca cel mai mare cumpărător de deputaţi şi ca persoana cea mai detestată de cetăţenii RM, a avut o revelaţie. Vrea să fie mai aproape de cetăţeni şi mai vrea să guverneze corect, să adapteze agenda partidului la nevoile oamenilor, zice el. Plahotniuc constată cu mult cinism că există o prăpastie între politicieni şi cetăţeni. Asta da descoperire. Unde aţi fost până acum domnule Plahotniuc? Unde aţi fost când oamenii deveneau tot mai  săraci? Unde aţi fost când oamenii protestau în stradă împotriva ilegalităţilor comise de partidul dumneavoastră? Dumneavoastră domnule Plahotniuc aţi contribuit la dezastrul  în care am ajuns. Dacă vă pasă de cetăţeni, plecaţi de la guvernare. Asta vor oamenii. Prea des aţi spus astăzi ce vrea Plahotniuc şi mai puţin ce vor oamenii”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a spus că prin implementarea acestei modificări, implicarea diasporei va fi diminuată.

„Prin introducerea sistemului uninominal, Plahotniuc vrea un singur lucru: să se menţină cu orice preţ la putere şi chiar cu preţul libertăţii şi bunăstării noastre. O va face prin coruperea deputaţilor aleşi în circumscripţii uninominale. Tot instrumentariul aflat la îndemâna lui Plahotniuc va fi pus în funcţiune pentru a determina deputaţii aleşi în circumscripţii să se alăture Partidului Democrat. Plahotniuc zice că oamenii îşi vor alege direct deputaţii, însă nu zice că deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic de unul singur în Parlament. Un singur deputat înseamnă un singur vot. Plahotniuc vrea să schimbe sistemul electoral, deoarece  îşi încercă ultima şansă de a intra în Parlament. Este o minciună că oamenii vor putea să retragă mandatul deputatului ales. Prin acest sistem electoral diminuaţi vocea diasporei şi anihilaţi implicarea ei în viaţa politică a RM”, a adăugat liderul PAS.

În acest context, vicepreşedintele formaţiunii, Igor Grosu, a menţionat că propunerea va fi urmată de o amplă campanie de şantajare a angajaţilor instituţiilor de stat, care vor fi impuşi să semneze pentru această modificare.

„Ascultându-l pe coordonator, sunt sigur că va urma amplu proces de intimidare a angajaţilor din instituţiile publice şi întreprinderilor de stat controlate de PD. Vom fi martori cum toţi aceşti angajaţi vor fi impuşi să semneze marea iniţiativă a domnului Plahotniuc, iniţiativa de salvare a lui Plahotniuc. Această campanie este îndreptată doar pentru a salva puterea acestui individ care a ajuns să controleze toate instituţiile statului. A urmat şi o sincronizare perfectă între declaraţia domnului Plahotniuc şi partenerul său, domnul Dodon”, a explicat Igor Grosu.