Mai mult, şeful statului a publicat imediat o declaraţie voluminoasă la puţin timp după briefingul lui Vladimir Plahotniuc, în care s-a dat cu părerea la acest subiect.

„Această iniţiativă privind uninominalul nu este surprinzătoare. Se ştia demult despre dorinţa democraţilor de a impune un asemenea sistem de alegeri. Dar vă declar cu toată răspunderea că doar cu dorinţa vor rămîne. Uninominalul nu va trece”, a comentat Igor Dodon pe contul său de Facebook.

„Consider că sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaţilor şi de formare a clasei politice. Dar nu aşa cum propune PDM, nu prin distrugerea partidelor şi prihvatizarea alegerilor. Opinia mea este că, în perspectivă, ar trebui să venim cu câteva modificări esenţiale, chiar necesare, dar fără a schimba temelia sistemului electoral actual” a spus şeful statului.

Printre modificările promovate de socialişti vor fi inclusiv reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71. „Înţeleg că pentru asta va trebui ca socialiştii să ia majoritatea parlamentară, cât mai repede, de dorit în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate”, a adăugat Dodon.

Precizăm că săptămâna trecută, PPDA, PAS şi PLDM au emis o declaraţie comună în care au calificat intenţia PD de a modifica Codul Electoral drept o tentativă de compromitere şi denaturare a voinţei alegătorilor, pusă la cale de clanul Plahotniuc-Dodon cu scopul de a se menţine la putere cu orice preţ.