„Legea promulgată astăzi are prin urmare o semnificaţie deosebită, aceea de marcare a acestui moment important din istoria României. Cu prilejul zilei de 27 martie, Preşedintele României, Klaus Iohannis, le transmite tuturor românilor cele mai calde urări”, se spune într-un comunicat de presă al Preşedinţiei române.

În acelaşi timp, România anunţă că rămâne pe deplin angajată în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.

„Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, un obiectiv naţional de politică externă, acesta fiind asumat formal inclusiv în Declaraţia privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova din anul 2010. Integrarea europeană este singurul drum care poate oferi un viitor prosper cetăţenilor Republicii Moldova. Acest obiectiv comun al Republicii Moldova şi al României poate fi realizat doar printr-un profund proces de reforme, printr-o modernizare cuprinzătoare a statului şi instituţiilor sale, în conformitate cu valorile şi standardele europene, proces pe care România îl sprijină ferm”, se mai spune în comunicatul emis de Palatul de la Cotroceni.

Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl vom sărbători anul viitor.