Este vorba de legislatorii din fracţiunea PL, care deşi fac parte din majoritatea parlamentară nu s-au obosit însă la şedinţa Biroului Permanent să-şi convingă colegii de guvernare ca acest proiect să ajungă pe agenda Legislativului.

Chiar în debutul şedinţei Parlamentului de astăzi, liberalii au propus ca proiectul să fie inclus pe agendă. Propunerea a fost criticată de socialişti şi comunişti, dar şi de democraţi care au invocat lipsa avizului de la Guvern.

„În 1918 nu era internet, moldovenii nu ştiau ce fac. Este o chestiune care ne distrage atenţia asupra altor probleme. Este rugămintea ca liberalii să nu insiste asupra acestui proiect. Este nevoie de avizul Guvernului”, a intervenit preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

„Când s-a făcut unirea, Guvernul nu exista. Nu văd necesitatea avizului”, a fost replica liderului PL, Mihai Ghimpu.

 „La alegerile prezidenţiale, cei are se numesc români au acaparat 22 de mii de alegători. Ei acum vin şi violează Parlamentul, dar o fac conştient pentru că asta se plăteşte de la Bucureşti. Ei ar trebui să stea alături de Bolboceanu şi să explice de ce luptă împotriva statalităţii RM şi de ce difuzează informaţii secrete românilor în fiecare zi”, a declarat  şeful comuniştilor, Vladimir Voronin.

„E o adevărată ipocrizie când eşti parte a guvernării şi nu obţii la Biroul permanent includerea acestui proiect pe agenda Parlamentului. Înseamnă că nu a fost intenţie serioasă ca acest proiect să fie votat. Fireşte că PLDM va vota şi va lua în serios gluma PL”, a comentat deputatul PLDM, Maria Ciobanu.

„Se vede clar cine doreşte lichidarea statului RM. Urmează ca PG să se autosesizeze”, a fost reacţia socialistului Vlad Bătrâncea.

Precizăm că, săptămâna trecută, Camera Deputaţilor de la Bucureşti a decis ca ziua de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, să fie declarată sărbătoare naţională.

Ziua Unirii Basarabiei cu România va putea fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural-ştiinţifice dedicate acestei sărbători.