Astfel a comentat deputatul român Matei Dobrovie declaraţiile făcute ieri de către premierii Pavel Filip şi Sorin Grindeanu după şedinţa comună a Guvernelor celor două state.

„Deşi oficialii de la Chişinău folosesc o retorică pro-europeană, prin modul în care guvernează, aceştia blochează Republica Moldova în spaţiul „gri” post-sovietic şi sub influenţa Federaţiei Ruse. Moldova nu se apropie de România, din simplul motiv că reformele în domeniul justiţiei sunt inexistente, pe când ţara noastră este în prezent un model de bune practici în domeniul luptei anti-corupţie”, a declarat legislatorul de la Bucureşti.

Matei Dobrovie a accentuat faptul că deşi guvernanţii de la Chişinuă au ştiut despre faptul că Republica Moldova este folosită pentru a spăla banii mafiei ruseşti, nu a întreprins nimic pentru a stopa această schemă.

„Mai multe investigaţii de presă, publicate atât în UE cât şi în R. Moldova sau Rusia, au dezvăluit faptul că instanţe şi bănci moldoveneşti au fost folosite pentru a spăla peste 20 de miliarde de dolair, bani ai mafiei ruse. Aceşti bani au intrat prin R. Moldova în circuitul financiar european sau american. Deşi faptele erau cunoscute cel puţin din 2015, justiţia din R. Moldova a luat doar măsuri de faţadă sau care doar reglează conturile între oligarhii locali”, a continuat deputatul român.

Cât despre proiectele comune, gazoductul Iaşi-Ungheni este aproape nefuncţional pentru că piaţa gazelor din R. Moldova este monopolizată de Gazprom, cu ajutorul autorităţilor moldoveneşti care nu au făcut nimic pentru a schimba această realitate, a mai spus legislatorul de peste Prut.

Matei Dobrovie a atenţionat că Guvernul de la Bucureşti că trebuie să condiţioneze asistenţa financiară pe care o acordă Chişinăului cu un şir de reforme.

„După aproape opt ani de guvernare „pro-europeană” mai mult de 80% dintre cetăţenii R. Moldova sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă statul în care trăiesc. Dacă finanţările pentru Republica Moldova nu vor fi condiţionate de reforme, banii vor fi irosiţi. Astfel, moldovenii nu vor trăi mai bine şi nici imaginea României nu se va îmbunătăţi”, a conchis deputatul român.