Conform iniţiativei, liceenii care vor dori să susţină BAC-ul vor trebui să depună o cerere în acest sens către administraţia şcolii.

Totodată, aceştia propun ca fiecare elev, fără excepţie, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a şcolarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat.

„În paralel cu BAC-ul obişnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituţiile superioare de profil”, se mai arată în proiectul propus de consilierii prezidenţiali.

În acest context, Igor Dodon a declarat că „de pe liceeni trebuie scoasă presiunea draconică a BAC-ului exagerat de dificil şi stresant. Oamenii sunt diferiţi în aptitudini şi înclinaţii, iată de ce examenele de absolvire a liceului trebuie să ia în considerare aceste realităţi”.