Ruxanda Glavan a calificat moţiunea socialiştilor drept o „bifă pe agenda politică a acestui partid”, dar a recunoscut că sistemul de sănătate din Republica Moldova are „încă multe probleme”.

Şefa de la Sănătate a precizat că din anul 2004, când a fost instituit catalogul unic de preţuri, tarifele pentru serviciile medico-sanitare nu au fost revizuite şi acum acestea nu corespund realităţii.

Şi liberal-democraţii au criticat scumpirea serviciilor medicale, dar au votat împotriva moţiunii. „Această majorare a fost prea bruscă şi fără o evaluare a impactului pe care o va avea asupra unor categorii de cetăţeni”, a spus vicepreşedintele fracţiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Ştiu că în fracţiunea PSRM sunt oameni care ar trebui să ştie că moţiunea nu are nimic cu tarifele. Acest „caif” durează doar până la vot. Prin aceste moţiuni legiferaţi aceste măsuri. Nu vom susţine moţiunea, dar propunem să fie îngheţate aceste tarife şi să fie modificate cele care afectează cele mai vulnerabile categorii de cetăţeni”, a adăugat Pistrinciuc.

Precizăm că serviciile medicale din Republica Moldova au devenit de câteva ori mai scumpe, unele de două ori, altele însă trei, cinci ori şi chiar mai mult, după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat. Fie că vorbim de consultaţia specialistului, tratarea unei carii, de realizarea unei ecografii, radiografii – toate au devenit mai scumpe.

De asemenea, s-au scumpit şi taxele pentru o zi de internare. Nu doar că aceasta va costa mai mult, în preţ nu vor mai fi incluse alimentaţia şi medicamentele. Astfel, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei şi nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical - 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei şi nu 533, cum era până acum.

Intervenţiile devin şi ele mai scumpe, în funcţie de specificul lor. De exemplu, o intervenţie chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervenţiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei. Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigaţii de înaltă performanţă, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.

Catalogul tarifelor unice nu a mai fost actualizat din anul 2011, iar managerii de spitale s-au plâns de nenumărate ori că preţurile sunt prea mici şi neadaptate necesităţilor.