Proiectul privind votul uninominal a fost înregistrat în Parlament; Ce prevede legea promovată de PD // DOC

Proiectul privind votul uninominal a fost înregistrat în Parlament; Ce prevede legea promovată de PD // DOC
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 14.03.2017 20:49
Proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral, promovat de PD, a fost înregistrat astăzi în Parlament. Astfel, legea nu prevede reducerea numărului de deputaţi, dar formarea a 101 circumscripţii uninominale, în baza principiilor teritorial-demografice şi a legăturilor cu autorităţile locale de nivelul doi.
 
Pentru a fi înregistrat candidatul va trebui să prezinte liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 1000 şi cel mult 2000 de susţinători cu drept de vot din circumscripţia uninominală unde intenţionează să candideze.  Candidaţii desemnaţi de partide, precum şi cei independenţi pot candida doar într-o singură circumscripţie uninominală.
 
Documentul ar putea intra în vigoare la data adoptării, iar Comisia Electorală Centrală, în termen de 6 luni, va constitui circumscripţiile uninominale permanente şi va întreprinde măsurile necesare pentru pregătirea următoarelor alegeri parlamentare, asigurând informarea funcţionarilor electorali, a alegătorilor şi a altor subiecţi vizaţi privind noile reglementări ale legislaţiei electorale.
 
Amintim că intenţia PD de a modifica sistemul electoral este combătută de experţi, care spun că reformarea legislaţiei electorale la iniţiativa PD, un partid cu un rating de 2.7% şi cu lideri implicaţi în cele mai mari scandaluri de corupţie, spălări de bani, dar şi în coordonarea furtului rezervelor valutare ale statului, va avea consecinţe devastatoare pentru Republica Moldova prin menţinerea sistemului oligarhic la putere.  

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI