„În realitate, iniţiatorul nici nu şi-l doreşte, pentru că ar trebui să intre personal într-o confruntare directă cu un reprezentant al Platformei DA, iar asta înseamnă să-l lăsăm pe tuşă, iar de acolo pe banca acuzaţilor. Personal, l-am invitat să ne batem politic la prezidenţiale şi aş fi de acord să ne confruntăm şi pe orice circumscripţie la parlamentare, cu toate resursele pe care le are. Ţinta maximă a oligarhului nu este uninominalul cu lipsirea deputatului nedemn de mandat, ci sistemul mixt, în care mult trâmbiţata retragere dispare, iar schimbarea sistemului necesită modificarea cu doar 51 de deputaţi a Codului Electoral, nu şi a Constituţiei. De asemenea, în imaginaţia sa, sistemul mixt e colacul de salvare de la puşcărie, convenit deja şi cu Dodon, în perspectiva unei alianţe de stânga (ei şi prin simbolul comun utilizat de PSRM şi Edelweiss, steaua cu 5 colţuri, sunt ca doi siamezi). Dodon ştie bine ce i se va întâmpla când Platforma DA va accede la putere - împreună cu Plahotniuc îşi vor analiza isprăvile la puşcărie”, a declarat liderul PPDA, în cadrul unui interviu.

Şi dacă obiectivul maxim este sistemul mixt, atunci cel minim urmărit este, potrivit lui Andrei Năstase, creşterea câtuşi de puţin a ratingului PD şi distragerea atenţiei oamenilor de la hoţiile vechi şi noi: furtul miliardului, concesionarea aeroportului, spălarea zecilor de miliarde ruseşti,  concesionarea obscură a 40% din teritoriul terestru al ţării, „înţelegerea” dubioasă cu partea ucraineană privind exploatarea criminală a râului Nistru, etc.

Întrebat de ce anume a fost pornită toată maşinăria resurselor mediatice şi financiare pentru a promova modificarea sistemului electoral, Andrei Năstase a punctat: „E simplu – Plahotniuc simte în ceafă respiraţia unui procuror şi judecător independenţi!”.

„Într-o ţară capturată, în care un singur oligarh a concentrat marea majoritate a resurselor financiare, administrative şi mediatice, sistemul uninominal sau mixt se va transforma într-un mijloc de mimare a procesului electoral,  cu coruperea şi manipularea alegătorilor, favorizarea candidaţilor puterii prin denigrarea, intimidarea şi hărţuirea reprezentanţilor opoziţiei”, a mai declarat Andrei Năstase.