„Documentul nu este unul simplu, vă spun sincer. Deocamdată îl studiem, încercăm să înţelegem care sunt pretenţiile părţii moldoveneşti. Suntem deschişi pentru o colaborare care să ducă la soluţionarea acestor întrebări complicate”, a declarat, în cadrul unui briefing, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Precizăm că ieri speakerul Andrian Candu, premierul  Pavel Filip, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, precum şi un reprezentant al Ministerului de Externe au avut o întrevedere cu ambasadorul rus în RM, Farit Muhametşin, căruia i-au înmânat o notă în care sunt semnalate „o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova”.

Potrivit autorităţilor, doar în ultimele luni cel puţin 25 de oficiali moldoveni au fost opriţi şi trataţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă. În comunicatul emis de Parlament se vorbeşte despre faptul că „o instituţie de la Moscova” a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională politicieni din RM, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate.

Liderii de opinie de la Chişinău cred că ieşirea la rampă a conducerii de vârf, a premierului şi preşedintelui Parlamentului, nu poate însemna decât că solicitările serviciilor ruse îl vizează pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel care controlează, de facto, guvernarea.