Moţiunea de cenzură  „Guvernul Grindeanu — Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România" a conţinut o serie de critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE, pe care PNL şi USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

„Renunţaţi la legalizarea furtului în România (...) Românii nu vor graţierea şi salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu este o soluţie pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune. Vă somăm să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legii, să renunţaţi la a proteja şi a atenta la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor. Nu vă mai ascundeţi în spatele unui vot pe care cetăţenii vi l-au acordat cu bună credinţă şi deschideţi larg ochii pentru a vedea că nu guvernaţi o Românie minoritară a celor corupţi”, se arată în textul moţiunii de cenzură.

„Am înţeles mesajul dat de o parte a societăţii, care nu a identificat binele comun în această ordonanţă. Nu voi mai accepta nicio iniţiativă de acest gen. E nevoie de mai mult dialog pe subiecte care pot stârni emoţii in societate. Cel mai bun loc pentru astfel de dezbateri e aici, în Parlament. Guvernul va susţine în continuare lupta anticorupţie şi statul de drept. Vă promit că de azi înainte acest guvern va fi unul al dialogului pe marile subiecte", a declarat premierul român Sorin Grindeanu.

„Nu domnul Grindeanu a făcut ordonanţa, dar a fost laş. A făcut ce a spus şeful său de partid. Şi-a pierdut încrederea. Istoria arată că de cele mai multe ori strada are dreptate. Sutele de oameni care protestează au dreptate. Să le fim recunoscători că au reuşit să repare uriaşa responsabilitate au unui guvern. Adevăratul autor al acestei crize, Liviu Dragnea, ar fi în stare să arunce în aer România pentru a-şi rezolva dosarele penale”, a comentat liderul USR, Nicuşor Dan.

„Această moţiune de cenzură este o sancţiune politică la adresa unui comportament de guvernare incceptabil în UE. „Noaptea ca hoţii” a devenit sloganul Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu. Este sloganul unei democraţii originale pe care domnii amintiţi încearcă să o instaureze în România, o democraţie reinterpretată în cheie infracţională şi care pretinde că în baza unui vot popular orice este permis, ordonanţe croite pentru clientela politică", a spus preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că această moţiune de cenzură reprezintă o notă de subsol la discursul "slab şi răutăcios" al şefului statului Klaus Iohannis, ţinut în plen cu o zi înainte.

„Aţi depus o moţiune politicianistă, ipocrită, inutilă, care exprimă exasperant nemulţumirea că aţi pierdut alegerile. Această moţiune de cenzură este o notă de subsol la discusul slab şi răutăcios de ieri al preşedintelui Klaus Iohannis", a spus Dragnea.

El a acuzat faptul că PNL şi USR, alături de preşedintele Iohannis, sunt interesaţi de recâştigarea rapidă a unui "biet capital politic", asumându-şi riscul să dezbine România.

Precizăm că sute de mii de români au protestat continuu în ultimele zile, cerând demisia Guvernului controlat de PSD.