Surse din interiorul cabinetului preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, persoane care au participat la întrevederea cu Dodon, contestă că preşedintele Moldovei l-ar fi informat deschis pe Tusk despre intenţia lui personală de a anula Acordul de Asociere cu UE, fie prin referendum, fie prin noi alegeri. Or, înainte de a pleca din Chişinău, Igor Dodon a spus că Moldova nu va adera niciodată la UE, ba chiar că va cere ţărilor din NATO să semneze o declaraţie de respectare a neutralităţii Moldovei.

De asemenea, la întâlnirea sa de luna trecută cu Putin la Moscova, Dodon a spus că doreşte anularea Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană, acordul în virtutea căruia cetăţenii Moldovei pot călători fără viză în întreaga zonă Schengen.

Surse UE au spus însă astăzi Europei Libere că Dodon nu a vorbit cu Donald Tusk despre vreun referendum, ci a precizat că dacă vreodată va exista o majoritate parlamentară la Chişinău în favoarea denunţării Acordului de Asociere, atunci el nu va avea de ales şi va trebui să sprijine acea majoritate parlamentară.

Asta dă o cu totul altă notă discuţiei şi explică de ce Donald Tusk i-a transmis lui Dodon, în ceea ce a fost numit un schimb de opinii franc şi deschis, că UE nu dă lecţii şi că este o alegere suverană a Moldovei dacă doreşte sau nu să fie asociată cu UE.

Pe agenda preşedintelui Dodon s-a mai aflat o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu cel al Parlamentului european, Antonio Tajani, şi cu adjuncta secretarului-general NATO, Rose Gottemoeller.

Igor Dodon declara săptămâna trecută că vrea să-i transmită secretarului general NATO Jens Stoltenberg că Republica Moldova este „stat neutru”.

„Este prevăzută o întâlnire şi cu secretarul-general NATO, domnul Stoltenberg. Îi vom spune poziţia oficială a preşedintelui Republicii Moldova. Noi credem că nu este bine să deschidem un centru NATO la Chişinău”, spunea atunci Dodon. Stoltenberg nu l-a întâlnit însă pe Dodon şi l-a lăsat în sarcina adjunctei sale Rose Gottemoeller.

E foarte rar ca secretarul general NATO, a cărui agendă nu conţinea nimic astăzi, să nu se întâlnească cu un şef de stat venit în vizită şi să îl delegheze unei adjuncte. Mai mult, decizia de a nu-l întâlni pe Dodon a fost luată de Stoltenberg practic în ultimul moment, în timpul zilei de luni, potrivit Europei Libere.