„În istoria ţării noastre nu a existat o guvernare care să controleze atât de profund totul: mass-media, fluxurile financiare, instituţii, partide etc. Dacă până recent vorbeam despre controlul instituţiilor, acum instituţiile au căzut din sintagmă, a rămas doar controlul. Aceasta este definiţia guvernării. Unica ce nu are – respectul cetăţenilor. „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”.  Dacă mă întrebaţi dacă poate guvernarea să distrugă opoziţia, atunci vă spun că deja a şi început acest proces: monopolizarea  mass-media, despre care se vorbeşte în rapoartele organizaţiilor internaţionale, a început să dea roade. Unica noutate este înzestrarea PSRM cu mass-media, făcută probabil în baza aranjamentelor pe care le au, marginalizarea şi atacurile asupra societăţii civile critice, şantajul aleşilor şi liderilor locali ai partidelor, dosare etc.”, a declarat Pistrinciuc într-un interviu pentru Tribuna.

Solicitat să facă un pronostic politic pentru următorii doi ani, legislatorul a răspuns: „Mai mult control, în ţara şi peste hotare tot mai mult se va vorbi despre autoritarism şi autocraţie. O luptă a guvernării pentru simpatiile oamenilor, care nu va da rezultatele scontate din simplul motiv că unica tactică aplicată de ei este să-i impună pe oameni. Opoziţia va fi hărţuită la maxim, dar va rezista şi va avea un rezultat peste aşteptările guvernării. Multe reforme mimate, de aceasta dată mimate mai profesionist – băieţii s-au antrenat totuşi”.

În context, Vadim Pistrinciuc a adăugat că este nevoie de o consolidare a forţelor de opoziţie. „Toate partidele cu adevărat europene, cu adevărat de opoziţie, atât din Parlament, cât şi în afara lui. Scorul Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale, care aş zice că au fost câştigate dacă nu se admiteau implicări nocive, demonstrează că unitatea este o forţă, de care se teme şi guvernarea. De aceea toate partidele, şi PAS, şi PDA, şi PLDM, dar şi personalităţile care vor să oprească degradarea ţării, trebuie să aibă o agendă comună. De fapt şi sunt multe acţiuni comune”, a spus Pistrinciuc.

Deputatul PLDM s-a referit şi la zvonurile privind intenţia guvernării de a modifica Codul Electoral prin trecerea la un sistem mixt. Potrivit experţilor, aceasta ar fi singura modalitate prin care PD s-ar putea menţine la guvernare.

„La noi despre modificarea Codului electoral se vorbeşte în termenii „nebuloasei Andromeda” (roman fantastic de I. Efremov). Ce să se modifice, de ce? Nimeni nu ştie, dar toţi simt că ceva o să fie. Atâta timp cât nu ştim ce se vrea să se modifice, nu avem o părere stabilită a partidului, a fracţiunii, dar suntem vigilenţi”, a menţionat Vadim Pistrinciuc.