Totodată, reprezentanţii PPDA, PAS şi PLDM solicită guvernării să asigure condiţiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federaţiei Ruse din Transnistria.

„Suntem conştienţi de faptul că fiecare zi de amânare a soluţionării conflictului transnistrean loveşte grav în perspectiva de existenţă a statului. Există riscuri serioase ca Republica Moldova să fie aruncată într-un conflict regional sângeros. Dacă nu vom reuşi să scoatem statul din captivitate, dacă  nu vom asigura o justiţie independentă şi europeană care să ducă la condamnarea celor corupţi, statul Republica Moldova va fi sortit la o degradare continuă, inclusiv din cauza nesoluţionării conflictului transnistrean”, se arată în declaraţia comună.

În acest context, liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că „în momentul de faţă, atât Dodon, cât şi Plahotniuc se preocupă de propriile interese politice şi economice, pentru că împreună constituie un regim hibrid despre care s-a vorbit deja în spaţiul public. Se cunosc foarte bine iniţiativele lui Plahotniuc privind modificare legislaţiei electorale susţinute şi de Dodon prin demersuri de implicare a malului stâng al Nistrului în campaniile electorale. Până în prezent veteranii şi participanţii la războiul sângeros de pe Nistru din 92 nu au beneficiat de un statut al lor, legea care reglementează anumite  drepturi a fost ciopârţită şi necesită o nouă abordare. Este nevoie de o lege elaborată cu participarea veteranilor şi participanţilor la acel conflict. În rest, comemorăm cei 25 de ani cu plecăciune faţă de cei care a participat la conflict, vom merge şi vom depune flori. Vom comemora sincer, şi nu  mimat aşa cum face guvernarea”.

„Putem afirma cu certitudine că conflictul de pe Nistru s-a transformat într-o sursă de venituri pentru grupuri de interese atât de pe malul drept, cât şi de pe malul stâng, iar de la această au de suferit doar cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. În toţi aceşti ani, toate principiile statului de drept au fost şi continuă să fie violate, şi au fost şi continuă să fie prejudiciate interesele naţionale. Asta ne conduce cu gândul la u singur lucru – stat eşuat. Federalizarea pe care o promovează Dodon este un lucru extrem de periculos şi este inacceptabil. În general, comportamentul exponenţilor puterii, este vorba de grupul Dodon şi grupul Plahotniuc care pun în aplicare scheme de corupţie şi contrabandă , denotă adevărata atitudine şi adevărata politică a acestui regim Pahtnoiuc-Dodon în raport cu identificarea unei soluţii viabile pentru această problemă”, a menţionat liderul PAS, Maia Sandu.

„Acest tandem PD-PSRM-Plahotniuc- Dodon care se află la guvernarea Republicii Moldova uşor-uşor fuzionează situaţia şi o aduc la absurd astfel încât conflictul nu doar că nu va putea fi soluţionat, dar creează noi zone de tensiune. Acea agitaţie pe care o fac în mijlocul populaţiei face ca situaţia din  nou să devină tot mia tensionată în condiţiile în care situaţie regională rămâne a fi incertă. Mesajul nostru este îndreptat şi către raţiune cetăţenilor de care depinde existenţa statului Republica Moldova”, a spus preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru.

Vă prezentăm mai jos declaraţia integrală lansată de PPDA, PAS, PLDM şi reprezentanţii societăţii civile:

Pe 2 martie 2017, se împlinesc 25 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru. În aceste zile, noi îi vom comemora pe toţi cei care şi-au jertfit viaţa şi sănătatea pentru suveranitatea, integritatea şi independenţa teritorială a Republicii Moldova, pentru bunăstarea poporului nostru şi pentru libertate şi democraţie.

Totodată, noi, reprezentanţii partidelor politice de opoziţie şi a societăţii civile, constatăm cu îngrijorare că actuala guvernare, prin organizarea manifestaţiilor dedicate comemorării din 2 martie, încearcă să muşamalizeze propria ignoranţă în raport cu problema integrităţii teritoriale a ţării, cu soarta locuitorilor din stânga Nistrului , în special a celor care deţin cetăţenia Republicii Moldova.

Şi mai grav este că acest conflict a devenit un business murdar comun al celor de la Chişinău şi a celor de la Tiraspol. În realitate, cei care şi-au sacrificat viaţa şi sănătatea, circa 25 de mii de persoane, sunt trădate şi date uitării. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: cauza principală de nesoluţionarea conflictului transnistrean este corupţia, iresponsabilitatea şi incompetenţa clasei politice din Republica Moldova, care nu este capabilă şi nu doreşte să ajungă la un  consens asupra principiilor de bază ce urmează să stea a temelia statului moldovenesc, şi nu este în stare să exprime o voinţă comună de rezistenţă la tentativele guvernanţilor de la Moscova de a menţine regimul separatist din stânga Nistrului.

Actuala guvernare tratează cu dispreţ şi cinism cetăţenii Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului. Cu încă mai multă făţărnicie, actuala guvernare mimează preocuparea de soarta oamenilor cu bună-credinţă din stânga Nistrului. În spatele formulelor ceţoase de tipul statut juridic special, garantat cu certitudine pentru regiunea de est a Republicii Moldova asupra cărora insistă diplomaţia Federaţiei Ruse şi care sunt private de guvernanţii de la Chişinău, se ascunde scenariul de conservare a regimului autoritar existent în regiune şi crearea în locul Republicii Moldova a unui pseudo-stat nefuncţional.

Pe lângă furtul miliardului, acelaşi soi de furt nesăbuit se ascunde şi în tarifele exagerate la gazul natural pentru locuitorii din dreapta Nistrului, pe când datoriile malului stâng create premeditare şi în complicitatea celor de la Chişinău constituie o ameninţare directă la securitatea naţională.

Noi, reprezentanţii opoziţiei politice şi a societăţii civile, declarăm cu toată responsabilitatea că clasa politică coruptă poate distruge definitiv statul Republica Moldova şi nicidecum nu poate să asigure reîntregirea lui. Scindarea şi antagonizarea premeditată a propriilor cetăţeni de pe malul drept al Nistrului, manipularea lor prin sperietori primitive şi promovarea politicilor de spălare a creierilor conduc la o nouă fază de isterizare a scenei social-politice, la o recreare a condiţiilor în care a fost posibilă declanşarea conflictului.

Suntem conştienţi de faptul că fiecare zi de amânare a soluţionării conflictului transnistrean loveşte grav în perspectiva de existenţă a statului. Există riscuri serioase ca Republica Moldova să fie aruncată într-un conflict regional sângeros.

Dacă nu vom reuşi să scoatem statul din captivitate, dacă  nu vom asigura o justiţie independentă şi europeană care să ducă la condamnarea celor corupţi, statul Republica Moldova va fi sortit la o degradare continuă, inclusiv din cauza nesoluţionării conflictului transnistrean.

Pornind de la conştientizarea acestui fapt, considerăm imperativ ca guvernarea să ceară şi să asigure condiţiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federaţiei Ruse, să elaboreze şi să aplice politici justificate de asigurarea drepturilor sociale pentru victime, să promoveze interesele cetăţenilor republicii Moldova în procesul de identificare a soluţiilor de reglementare a conflictului.

Chemăm cetăţenii Republicii Moldova la luciditate, la conştientizarea gravităţii situaţiei, la mobilizare, solidarizare şi consolidarea în jurul forţelor politice capabile să lupte până la capăt pentru demnitate, adevăr, libertate şi pentru o ţară reîntregită.