Declaraţiile aparţin europarlamentarului Siegfried Mureşan, care de curând a fost desemnat raportor din partea Comisiei pentru bugete a Parlamentului European pe avizul privind programul de asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova. 

„Preşedintele Igor Dodon se joacă de-a politicianul populist, care a promis câte-n lună în stele, iar acum, ajuns Preşedinte, îşi dă seama că nu este capabil să facă nici măcar o mică parte din ce a promis. Cu toate acestea, în acest moment, parcursul proeuropean al Republicii Moldova nu este pus în discuţie în nicio cancelarie europeană sau la Bruxelles. Igor Dodon  este doar unul dintre populiştii care au venit la Bruxelles crezând că pot schimba regulile jocului şi că ne pot impresiona prin limbajul dublu. A eşuat. Vizita lui la Bruxelles a fost un eşec major. Uniunea Europeană nu va putea fi păcălită”, a declarat Siegfried Mureşan într-un interviu pentru Tribuna.

Europarlamentarul l-a atenţionat pe şeful statului că nu poate beneficia de avantajele apropierii de Uniunea Europeană, în acelaşi timp promovând agenda Moscovei care îşi doreşte o Europă slabă şi dezbinată.

„Preşedintele Igor Dodon se înşeală dacă are impresia că poate să nu respecte regulile democratice, pe care noi, toate statele Uniunii Europene, le respectăm, şi, în acelaşi timp, să beneficieze de avantajele apropierii de UE, de banii gratuiţi pe care Europa îi acordă Moldovei pentru a o ajuta să facă reformele atât de necesare creşterii economiei. Dacă domnia sa crede că poate conduce Republica Moldova pe banii Uniunii Europene, care doreşte o Europă unită şi prosperă, dar după agenda Moscovei, care doreşte o Europă slabă şi dezbinată, atunci nu pot decât să-i prevestesc eşecul Preşedintelui Dodon. Noi vrem să-i ajutăm pe cetăţenii Republicii Moldova, Uniunea Europeană are nevoie de o Moldovă care să fie o democraţie stabilă şi prosperă şi sperăm că Preşedintele Igor Dodon nu va fi un obstacol în această cale”, a adăugat Siegfried Mureşan.