„Atât în perioada negocierii Acordului de Asociere, dar şi în perioada implementării planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, autorităţile nu au discutat cu cetăţenii şi nu au implicat cetăţenii în procesul de reforme care era prevăzut de aceste Acorduri, pentru a crea o imagine cât mai favorabilă RM. S-a acordat atenţie şi prioritate comunicării cu partenerii de dezvoltare şi mai puţin cu cetăţenii”, a precizat experta, citată de Tribuna.

Potrivit expertei, ulterior, după semnare, în 2014 RM s-a confruntat cu mai multe crize politice. „A avut loc frauda bancară şi în acel moment autorităţile care promovau vectorul european au fost asociate cu UE. Această asociere a fost în detrimentul partenerilor de dezvoltare. Aici, iar trebuie să atragem atenţia lipsei de comunicare adecvată din partea autorităţilor, elitei politice, societăţii civile. Societate civilă trebuia să explice pe larg ce înseamnă UE, care sunt beneficiile şi cum va fi transformată RM pe termen mediu şi lung”, a punctat Victoria Bucătaru.

Totodată, directoarea de programe a Asociaţiei pentru Politică Externă a menţionat că o altă problemă este faptul că există o duplicitate de mesaje la nivel înalt. „Odată cu alegerile prezidenţiale şi alegerea lui Igor Dodon la şefia statului, observăm că sunt promovate şi alte forme integraţioniste, se vorbeşte şi de dezavantaje ale vectorului european. Această lipsă de coeziune la nivelul autorităţilor şi duplicitatea mesajelor este în detrimentul RM. O altă problemă este lipsa de cadre, dar şi politizarea instituţiilor şi factorul politic – contribuie foarte mult la acest nivel scăzut de comunicare”, a afirmat experta.