Potrivit oligarhului Vladimir Plahotniuc, şef al PD şi cel care a prezentat iniţiativa acum jumătate de an, scopul acesteia ar consta în securizarea spaţiului informaţional şi lupta cu propaganda externă. Asta în situaţia în care nimeni altul decât Plahotniuc retransmite în Republica Moldova principalul post de propagandă al Kremlinului.

Iniţiativa nu este întâmpinată cu mare entuziasm de profesioniştii din media. Potrivit directorului Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, în spatele acestui proiect stă numai nu dorinţa sinceră de a contracara propaganda rusească. Şi asta deoarece, dacă s-ar fi dorit, Plahotniuc demult ar fi putut să înceteze retransmiterea principalului post federal din Rusia.

„Nu poţi să nu susţii acest demers, dar totodată eu îmi dau seama că este o jumătate de măsură, pentru că propaganda rusă este înlocuită deja de propaganda masivă internă. Sunt departe de gândul că se face lucrul acesta din dorinţa sinceră de a contracara propaganda rusească. Pentru că, dacă s-ar fi dorit, chiar preşedintele PD, încă acum câţiva ani, ar fi închis butonul şi oprit această propaganda. Convingerea mea fermă este că trebuie să luptăm cu fenomenul propagandei în general, inclusiv cu cea internă, nu doar externă. Focusarea aceasta acum pe propaganda externă mi se pare o găselniţă a PD pentru a distrage atenţia de la propaganda internă masivă, care se face în interes politic şi de business al conducătorului acestui partid şi care este diseminată de holdingul pe care îl deţine. Şi celelalte holdinguri sunt pline de propaganda. Să ne uităm ce se întâmplă în holdingul deţinut prin interpuşi de Igor Dodon. Este de groază şi cred că ar trebui să-şi dea demisia membrii CCA in corpore pentru că permit un asemenea conţinut, care încalcă toate normele legislaţiei”, a declarat pentru Europa Liberă directorul API.

Mai mult, Petru Macovei spune că Plahotniuc, ale cărui televiziunic sunt cele mai mari beneficiare ale veniturilor din publicitatea televizată, nu va avea, cel mai probabil, de suferit nici măcar financiar.

„Emisiunile de divertisment vor fi păstrate, ceea ce înseamnă, din punctul meu de vedere, că efectiv domnul Plahotniuc sau persoanele care gestionează acest holding au înţelegeri cu casele de producţie din Federaţia Rusă care produc emisiunile gen „Pusti Govoriat” şi alte prostii de genul acesta, care şi ele sunt nocive din alt punct de vedere, şi ele vor fi în continuare difuzate. Tocmai că ele sunt cele de raiting, nu ştirile. Publicitatea merge în special la emisiunile de divertisment, care vor fi păstrate. Deci, ca bani, holdingul dlui Plahotniuc nu va avea de suferit”, a precizat directorul API.

Anterior, şi alţi experţi din media au criticat iniţiativa PD, menţionând că în spatele acesteia s-ar ascunde altceva, de fapt.

Jurnalistul Ion Terguţă spunea, acum câteva luni, că „anumiţi jucători încearcă să reconfigureze piaţa de publicitate şi piaţa audiovizalului din RM”.

„Trebuie să pornim de la faptul că Partidul Democrat, în persoana lui Vlad Plahotniuc, controlează principalele posturi de televiziune din RM, cele cu acoperire naţională. Este o acţiune de reconfigurare a audiovizualului şi a pieţei de publicitate. Noi nu ştim care sunt motivele PD şi ale noilor jucători de pe piaţa audiovizualului. Şi nu uitaţi că din toamnă se va insista foarte mult pe acoperirea unui spaţiu de emisie de şase ore în prime-time de producţie proprie. Or, acest lucru va creşte foarte mult costurile de producţie şi aici posturile ruseşti în mod special vor avea de suferit, pentru că vor trebui să investească mult în producţie şi vor trebui să-şi regândească politicile lor în RM. Nu trebuie să privim asta doar ca proiect împotriva propagandei ruse. Propaganda în interiorul RM e la fel de gravă şi de serioasă. Problema este că anumiţi jucători încearcă acum să reconfigureze piaţa de publicitate şi piaţa audiovizual, în general, în Moldova”, spunea atunci Ion Terguţă.

Şi jurnalistul Vasile Năstase menţionase că scopul proiectului e cu totul altul decât cel declarat şi se referea, la fel ca şi directorul API, la faptul că emisiunile de divertisment vor fi păstrate, ceea ce este nu mai puţin periculos.

„Trebuie să ne gândim la contextul în care Plahotniuc încearcă să „securizeze” spaţiul informaţional din RM. Tocmai el a profanat acest spaţiu audiovizual prin faptul că a partajat politic CCA şi l-a însuşit, astfel încât tot ce s-a întâmplat în spaţiul informaţional din RM în aceşti ani e doar vina lui. Ceea ce propune el acuma nu este nimic altceva decât o mimare, îşi face un fel de PR omul, pentru că în realitate renunţarea doar la emisiunile informative nu va schimba nimic. Există o serie de emisiuni de divertisment care sunt mult mai periculoase decât emisiunile informative, pentru că acolo manipularea este mai subtilă, lucrurile se spun într-un anumit context în care omul nu înţelege că este vorba despre propagandă sau că este vorba despre dezinformare. Este o încercare de a mima o reformă foarte importantă care trebuie făcută în domeniul audiovizualului, care trebuie începută prin scoaterea CCA de sub control, adoptarea unui noi Cod al Audiovizualului, nepolitizarea acestei instituţii în continuare şi doar atunci putem vorbi despre măsuri eficiente de echilibrare a spaţiului audiovizual din RM”, a comentat jurnalistul Vasile Năstase.