Este declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr, care cere autoriţăţilor municipale să denumească o stradă centrală din municipiul Chişinău în cinstea primului preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, academicianul Alexandru Moşanu. Totodată, Platforma DA cere autorităţilor centrale să confere numele lui Alexandru Moşanu unei instituţii de învăţământ.
 
„Alexandru Moşanu a fost condus pe ultimul drum. A plecat dintre noi un veritabil bărbat al neamului, un Om al cetăţii, o conştiinţă pură, dedicată valorilor naţionale perene, fără de care viitorul Republicii Moldova ar fi compromis. Declaraţia de independenţă este actul istoric legat pentru vecie de numele academicianului şi omului politic, celui care a prezidat lucrările Marii Adunări Naţionale din ziua proclamării Independenţei ţării. Incoruptibil şi vertical, va rămâne în memoria noastră drept un străjer al identităţii naţionale şi luptător pentru dăinuirea şi prosperarea neamului.

Alexandru Moşanu a rămas pe baricadele adevărului până în ultima clipă a vieţii sale. Cu adâncă părere de rău urmărea derapajele antidemocratice ale guvernării, eşuarea statului de drept şi sărăcirea continuă a cetăţenilor. „Lumea a fost adusă la sapă de lemn, oamenii sunt săraci, ei pleacă din ţara lor şi rămân oamenii bătrâni, oamenii bolnavi, copiii. Este o situaţie foarte tristă. Doar dacă ne vom orienta spre valorile democratice europene vom putea schimba ceva. Dacă se fură miliarde, ce să mai vorbim? L-au băgat la puşcărie pe unul, dar restul? De ce stau la libertate? Oamenii săraci nu au posibilitate să gândească la politici înalte, ei o să vină la urnele de vot şi o să-i voteze pe cei care le vor arunca un covrig. Omul flămând este uşor de cumpărat, iar vinovaţi sunt cei care l-au adus la sapă de lemn”, declara pentru presă regretatul academician. Plecarea Domniei Sale la cele eterne este un motiv de tristeţe, dar şi o reamintire a misiunii pe care trebuie s-o îndeplinim. Nu avem dreptul moral să abandonăm stindardul dus cu atâta demnitate de Alexandru Moşanu pe parcursul întregii sale vieţi. Nu avem dreptul moral să lăsăm în umbra timpului unul dintre cele mai reprezentative nume din istoria contemporană a Republicii Moldova, unul dintre părinţii fondatori ai acestui stat.

În această ordine de idei, solicităm autorităţilor centrale să înveşnicească numele lui Alexandru Moşanu, inclusiv prin conferirea numelui Domniei Sale unei instituţii de învăţământ. De asemenea, facem apel către  autorităţile municipale să denumească o stradă centrală din Chişinău în numele lui Alexandru Moşanu, eventual actuala Strada Academiei, pe care zeci de ani şi-a avut domiciliul regretatul savant şi Om politic.”
 

11 decembrie 2017
Platforma Demnitate şi Adevăr