„Sunt precondiţii legate de standardele democratice. Ştiţi că aceasta e continuarea poziţiei UE care a fost exprimată foarte clar când a fost adoptată schimbarea legislaţiei electorale, fără a fi respectate în mod necesar recomandările Comisiei de la Veneţia şi OSCE. Poziţia UE nu se schimbă”, a precizat şeful Delegaţiei UE.

Precizările ambasadorul UE la Chişinău vin după ce misiunea a ţinut să dezmintă anterior faptul că semnarea acordului de finanţare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene înseamnă oferirea necondiţionată a banilor. Dimpotrivă, afirmă Peter Michalko, pentru a primi cele trei tranşe, guvernarea trebuie să respecte o serie de angajamente prevăzute în memorandum. Sub monitorizarea experţilor internaţionali va ajunge şi modul de implementare a sistemului electoral. 

„Legislaţia electorală, oricare ar fi aceasta, va fi implementată pentru a fi respectate standardele societăţii democratice, bazate pe sistem politic multipartit parlamentar, cu respectarea şi libertăţilor civice ale cetăţenilor ca alegători, dar şi ale celor care vor fi candidaţi, dar şi libertatea presei şi alte domenii care trebuie să fie respectate în orice societate ce aspiră să fie numită democratică. Această evaluare va fi făcută, este o precondiţie, nu intră în acestea 10 care sunt mai tehnice”, a mai spus Peter Michalko.

Ambasadorul european s-a referit şi la reforma justiţiei, despre care a menţionat că este una prioritară pentru Bruxelles. 

„Structurile care participă la aceste lupte trebuie să fie eficiente, să aibă puterea necesară de a lucra eficient în vizorul nostru este şi modul în care aceste cazuri foarte importante care au avut şi impacturi foarte negative şi economice şi pe credibilitatea Moldovei, să fie investigate şi cei care sunt responsabili pot fi aduşi în faţa legii asta este una dintre măsurile de a arăta eficienţa acestei lupte”, afirmă ambasadorul UE.

Anume lipsa reformelor în domeniul justiţiei a determinat UE la începutul acestei toamne să nu mai finanţeze acest sector. Astfel Republica Moldova a ratat 28 de milioane de euro. În schimb, reprezentanţii Delegaţiei au anunţat astăzi că autorităţile de la Bruxelles sunt dispuse să ofere în acest an alte 79 de milioane de euro ţării noastre, drept suport adiţional, însă pentru alte domenii. 

„Intenţionăm să oferim cinci milioane de euro drept asistenţă adiţională pentru societatea civilă. Şi asta pentru a ajuta cetăţenii să ia parte la procesul decizional local. Vom aloca bani şi pentru susţinerea competitivităţii pieţei energetice, ceea ce este important pentru toţi locuitorii Republicii Moldova. Comunicarea este foarte importantă pentru noi şi vrem să comunicăm mai mult şi ca mesajele să ajungă la toţi cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, vrem să susţinem mass-media autohtonă”, a menţionat Aneil Singh, şeful secţia operaţiuni Delegaţia UE.

„Asistenţa din partea UE este aici pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor, situaţia, de a deschide mai multe şanse şi pentru întreprinderi, de a da calitate socială pentru că UE îşi doreşte ca RM să fie un partener stabil”, a adăugat Peter Michalko.

Menţionăm că, după adoptarea sistemului mixt de vot de către PD şi PSRM, Parlamentul European a amânat discuţiile privind alocarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro pentru ţara noastră. Memorandumul de înţelegere a fost semnat abia săptămâna trecută de autorităţile moldoveneşti cu cele de la Bruxelles. Astfel, prima tranşă ar urma să ajungă la Chişinău abia după ce guvernarea va respecta o serie de condiţii. Printre acestea se numără asigurarea unei noi conduceri la Autoritatea Naţională de Integritate, instituirea Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale şi a celei pentru Soluţionarea Contestaţiilor, dar şi aprobarea legii privind prevenirea spălării banilor.