„Explicaţia este următoarea: Plahotniuc nu doreşte să-şi ardă punţile de reconciliere cu Rusia. El doreşte foarte mult să se reconcilieze cu Rusia. El îşi dă seama că a sărit peste cal în retorica sa pro-rusească, retorică de altfel lipsită de acoperire internă, dar a sărit peste cal, nu doreşte să-şi ardă punţile şi priveşte la procesul de negociere în privinţa Transnistriei ca la o posibilitate de a-şi redeschide nişte uşiţe sau nişte portiţe spre Moscova. Plahotniuc chiar l-a folosit pe Dodon în acest scop, cu ocazia primelor vizite ale lui Dodon la Moscova, după alegerea lui Dodon ca preşedinte. Era clar că Dodon se ducea acolo cu nişte doleanţe, cereri din partea lui Plahotniuc şi au apărut indicii clare în această privinţă”, afirmă analistul de la fundaţia Jamestown.


Aşadar, Plahotniuc priveşte negocierile în vederea rezolvării conflictului din Transnistria ca pe o oportunitate de a se reconcilia cu Rusia, susţine Vladimir Socor, care se arată îngrijorat de faptul că diplomaţia occidentală, OSCE, în primul rând, a încurajat noţiunea unei platforme comune Plahotniuc – Dodon în ceea ce priveşte poziţionarea Republicii Moldova în negocierile referitoare la Transnistria.

„Şi Plahotniuc, şi Dodon s-au referit la acest fapt; Plahotniuc chiar s-a referit foarte apăsat, a spus că „diplomaţii occidentali i-au recomandat să stabilească o platformă de înţelegere cu Dodon, care să constituie baza unei politici comune a instituţiilor din RM în privinţa negocierilor referitoare la Transnistria”. Nu cred deloc că aceasta a fost o idee bună, cunoaştem poziţia lui Dodon în aceste negocieri, o poziţie complet contrară interesului naţional al Republicii Moldova”, a menţionat Vladimir Socor, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă actualmente este în interesul Moscovei ca Tiraspolul să aibă relaţii bune cu Kievul, cu Chişinăul şi cu Bruxellesul, comentatorul a declarat: „Despre relaţii bune dintre Tiraspol şi Kiev - nici nu se pune această problemă. Ucraina priveşte cu multă suspiciune la Transnistria. Igor Dodon se plângea lui Vladimir Putin în luna octombrie, la Soci, spunând că, chiar dacă Moldova acordă Transnistriei plăcuţele de automobile cu însemnele Transnistriei, Ucraina nu va permite automobilelor transnistrene să circule cu aceste plăcuţe pretins statale pe teritoriul Ucrainei. Ucraina priveşte cu mai multă neîncredere spre Tiraspol decât priveşte Moldova. Chişinăul oficial, Plahotniuc, grupările de interese strâns legate de Plahotniuc fac afaceri şi scheme cu Transnistria; Ucraina nu face aşa ceva.”